Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Локомотивите на борсата се задъхват


Гено Тонев

Портфолио мениджър

УД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД


Търговията с български акции през първите няколко дни на годината бе доста вяла и дори страхлива. Очевидното обяснение за това е,че влязоха  в сила  най-актуалните версии на европейските регулации в сферата на финансовите пазари (MIFID II, MIFIR  и още куп регламенти), чиято цел, според европейските бюрократи, е да защитят  още повече интересите на инвеститорите и доверието в капиталовите пазари. Доколко това ще бъде постигнато е съвсем друг въпрос. Както се казва в един популярен израз: "Пътят към ада е осеян с добри намерения". Все пак не можем да отречем и  добрите страни на новите регулации. има и такива "нововъдения" в регулациите, които, поне на пазари като българския, изглеждат не като крачка назад, а като връщане с цял век. Така например, изискването минималните стъпки на котиране на цените да зависят от броя на сделките  със съответните акции е, меко казано, недомислено. В случая регулациите изобщо не правят разлика между пазарите в ЕС и огромните пропасти, които съществува между тях по отношение на ликвидността. Така честотата на търговия на българските акции се сравнява директно с тази във Франкфурт например и води до абсурдната ситуация у нас почти всички акции на "БФБ-София" да имат минималнни стъпки на котиране от порядъка на 1.5-2 процента (!!!) от тяхната цена. Единици са компаниите, които поради по-високия брой сделки с тях попадат в малко по-висока категория, но дори и там минималните стъпки "гарантират" отклонения в цените между 0.25 и 0.50 процента!! Това, разбира се, има директно отражение върху индексите на БФБ, които със сигурност ще станат по-волатилни (с по-големи изменения дори в рамките на няколко минути), което, поне на теория, би могло да направи пазара ни да изглежда по-рисков, отколкото е в действителност. Ефектът от новите регулации при котирането на цени е дори още по-негативен на ниво отделна компания - от 328 емисии, попадащи под ударите на новите правила, при 320 (триста и двадесет!!!) от тях е "гарантирано" минимално изменение в цената между 0.5 и 2%, като много от популярните сред инвеститорите акции се търгуват на цени, които изискват минимални изменения в горната граница на посочения диапазон. Това ако е защита на интересите на инвеститорите и гарантирането на - цитирам - "orderly market", то явно има нещо много сбъркано в Брюксел.

Но да оставим това настрана и да се върнем към пазара. След първоначалната плахост и объркване (голяма част от индивидуалните инвеститори имаха нужда от време, за да свикнат с новите правила при котиране, раздвижването дойде почти внезапно и бързо набра инерция, сякаш за да навакса пропуснатото време в началото на годината. Но на гребена на вълната този път не бяха обичайните заподозрени в лицето на "Софарма", "Монбат" и дружествата за имоти. Малко позабравените от пазара книжа на Първа инвестиционна банка (ПИБ) бяха първите, които решиха да започнат годината с ръст. В рамките на няколко сесии цената им достигна и надмина нивото от 6 лева, с което банката се завърна на върха в класацията за най-високо оценена публична компания при пазарна капитализация от над 660 млн. лева. Тук е нужно леко уточнение обаче - Първа инвестиционна банка, технически погледнато, заема второто място, но аз лично не бих включил "Кепитъл консепт лимитид" АД с нейните 12.4 млрд. лв. пазарна капитализация. Нищо лично, просто ми се струва несериозно.

Освен инвеститорите в банката новогодишна радост споходи и най-заклетите фенове на групата "Химимпорт" - в рамките на осем борсови сесии книжата на холдинга буквално се изстреляха с над 25% до максималните засега 2.26 лв. за акция, достигнати в четвъртък сутринта. С почти идентичен ръст (23.5%) могат да се поздравят и акционерите на Централна кооперативна банка (ЦКБ), чиито дялове в трезора достигнаха цена 2.05 лева в отделни сделки.

Засега останалата част от пазара само плахо се опитва да подражава на горните лидери по оптимизъм. Дали и докога това настроение ще се задържи на БФБ явно не зависи нито от протести, нито от всекиднените небивалици, които се случват в нашата държава. Престъпност, мръсен въздух, война в медиите на разни хора, европредседателство, билбдордове, непремерени изказвания - за някой може и да са проблем, но, както се пее в една популярна песен, за мнозинството явно "всичко е точно, защото...".

Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Авторът и негови клиенти притежават и/или търгуват с компенсаторни инструменти и акции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във