Банкеръ Daily

Пари и пазари

Любимият индикатор на Бъфет бие тревога

Уорън Бъфет

Американските борсови индекси се изкачиха за пореден път до нови рекордно високи стойности през тази седмица. Което извиква в съзнанието най-известната мъдрост на легендарния инвеститор Уорън Бъфет: "Инвеститорите трябва да се страхуват от алчността на другите". Всеки последовател на Бъфет, който следи любимата мерна единица за оценка на пазарите на милиардера, пък може би трябва да трепери от ужас в наши дни. 

"Индикаторът на Бъфет" е просто съотношение: общата пазарна капитализация на акциите на щатските компании, разделена на общата доларова стойност на националния брутен продукт. През 2019-а тази мярка надхвърли за първи път върховата си стойност от епохата на бума на Интернет (1994-2000-а). В действителност, тя пълзи нагоре от десетилетия, което пък напомня за една друга фраза, която инвеститорите обичат още повече: "трендът е ваш приятел". 

През последните седмици обаче дори дългосрочната тенденция не успява да оправдае този балонообразен вид на индикатора. Пазарната капитализация на щатските акции надхвърля повече от два пъти оценката на БВП на страната за текущото тримесечие. Което отпраща съотношението до най-високото регистрирано досега ниво над дългосрочната тенденция на мерната единица. 

Като се има предвид политиката на Федералния резерв на почти нулеви лихвени проценти и покупки на облигации, огромните спестявания на домакинствата и фискалните стимули, въведени за насърчаване на растежа и на корпоративните печалби, би било редно да предположим, че тревогата е фалшива. Което не успокоява експертите, разтревожени от натрапчивата мания към американския фондов пазар. Защото те смятат, че тази изкривяваща действителността политика на американската централна банка не оправдава двойно по-високата спрямо средната за последните 25 години цена на акциите. 

Освен любимият индикатор на Бъфет и други оценки са доста над нивата от ерата на "балона Интернет": съотношенията цена към печалба, цена към обем на продажбите и цена към балансовата стойност на материалните фирмени активи.  

Засега мнозинството инвеститори са убедени, че възстановяването от пандемията ще нормализира съотношенията и не се страхуват от оценките им. Индексът S&P 500 поскъпна с 1.2% през седмицата - до поредния рекорд от 3934.83 пункта при приключването на търговията на 12 февруари. Енергията, която е най-добре представящият се сектор от началото на годината, пък добави 4.3% към пазарната си оценка през същия период. 

Междувременно, доходността на базовите десетгодишни американски облигации скочи до 1.2% на 12 февруари - най-високата стойност след предизвикания от пандемията крах през миналата година. Лихвените проценти обаче ще останат ниски достатъчно дълго, за да не пречат на растежа и на възхода на акциите. Защото при тези лихви и при тази възвръщаемост на инструментите с фиксиран доход, фондовите борси все още се отплащат по-щедро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във