Банкеръ Daily

Пари и пазари

Лю Хъ пред Кристалина Георгиева: От сделката на Китай със САЩ ще спечели целият свят

Кристалина Георгиева и Лю Хъ

Китайският вицепремиер и главен преговарящ Лю Хъ заяви, че Пекин и Вашингтон ще работят заедно след подписването на "първата фаза" от търговската сделка, за да получат осезаеми резултати, съобщи днес официалната китайска агенция Синхуа, цитирана от БНР.

Според Синхуа Лю Хъ е посочил пред управителя на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и някои представители на САЩ по време на негова среща с тях във Вашингтон във вторник, че търговската сделка ще бъде от полза както за двете страни, така и за целия свят.

Лю Хъ също така е казал, че Китай и Съединените щати могат да работят заедно за постигане на печеливши двустранни отношения въпреки различията в политическите и икономическите модели на двете държави и че търговското споразумение от "първа фаза" се основава на "взаимно уважение и равнопоставеност".

Китайският вицепремиер оглавява делегацията, която се намира във Вашингтон, за да подпише малко по-късно днес (от 18:30ч. българско време) в Белия дом "първата фаза" на по-всеобхватното търговско споразумение между САЩ и Китай.

Междувременно китайското англоезично издание Global Times съобщи, позовавайки се на неназован източник, че преговорите по "втора фаза" на търговското споразумение между Вашингтон и Пекин могат да не започнат скоро.

Таблоидът, публикуван от официалното издание People's Daily на управляващата Комунистическа партия на Китай, също така цитира неназован източник, близък до китайското министерство на търговията, според който съществуващите американски тарифи за китайски стоки няма да бъдат отменени в краткосрочен план.

Facebook logo
Бъдете с нас и във