Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЛИПСВАТ ОБНАДЕЖДАВАЩИ НОВИНИ ЗА КОМПЕНСАТОРКИТЕ

Търговията с компенсаторни инструменти продължава да бъде доста странна. На фона на очакванията за успешно приключване на сделката за ТЕЦ Варна, състоянието на този сегмент от пазара е повече от трагично. Нивата от 67-68% от номинала вече изглеждат недостижими за боновете, след като новият основен купувач на такива книжа успява да ги прехвърли на крайния получател едва на цена от 67.70 процента.
При компенсаторните записи положението изглежда малко по-розово, но с уговорката, че тук най-вероятно става дума за временно повишен интерес. Цената на записите удържа нивото от 67.50 при повечето сделки, а крайните прехвърляния минаваха на цени около 68.50 процента. Търсенето е от един основен играч, чиито клиенти имат нужда само от компенсаторни записи, съдейки по неговата пасивност при другите два инструмента. Що се отнася до третия вид компенсаторни книжа - жилищните записи, тяхната съдба отдавна им отреди ролята на бедния роднина, най-вече заради нищожно малкия им обем в обращение. Поради тази причина сделките с жилищни записи вече са изключение, а цената от 65-66% е доста далеч от тази на обикновените записи и компенсационните бонове.
През седмицата така и не се появи някаква обнадеждаваща новина за бъдещите приватизационни намерения на новото правителство. Като изключим някои дребни скандали с продажба на държавни имоти, вниманието на политици и наблюдатели бе насочено към бюджета на страната за 2006 г. и докато и тази буря не отшуми, едва ли ще видими раздвижване на компенсаторния пазар.

Източник на цитираните данни е Българска фондова борса - София АД. Написаното не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа. Клиенти на автора притежават акции и компенсаторни инструменти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във