Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Линк Мобилити" уведоми КЗК за сделката с дъщерните фирми на "Алтерко"

КЗК трябва да разреши сделката, която включва всички акции в поделенията на "Алтерко" в България - Teravoice, Tera Communications и Allterpay, както и дъщерната й фирма, базирана в Румъния - Teracomm RO, и регистрираната в Македония Tera Communications DOOEL.

Компанията "Линк Мобилити Груп" АС, Норвегия, е уведомила Комисията за защита на конкуренцията намерението си да придобие самостоятелен контрол върху "Тера Комюникейшънс" АД и "Теравойс" ЕАД, както и непряк самостоятелен контрол върху "Алтерпей" ЕООД (България), "Тераком РО" С.р.л. (Румъния) и "Тера Комюникейшънс" ДООЕЛ (Македония).

Уведомителят и неговата група предоставят услуги във връзка с кратки съобщения (SMS) и решения в сферата на съобщенията, свързани с мобилно известяване за търговски дружества, обществени доставчици и организации. Придобиваното предприятие е доставчик на услуги в сферата на мобилното известяване в България, Македония и Румъния.

От "Линк Мобилити Груп" АС очакват операцията да окаже въздействие върху съответните продуктово-географски пазари в страната: на едро и на дребно на услуги по мобилно известяване, както и този на премийни SMS съобщения/премийни гласови съобщения.

Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение. От Комисията за защита на конкуренцията обявиха, че всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната. Това може да се случи до 23 април, като бъде подкрепено със съответни доказателства, коментираха от регулатора.

Съобщението е изготвено от уведомителя, като КЗК си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка, става ясно от уведомлението на комисията.

Придобиваните дружества са част от "Алтерко" АД (Allterco, съкратено от All Teracomm Companies), българската холдингова компания, която развива и предлага мобилни продукти и услуги с добавена стойност. Компанията има офиси в седем държави - България, Македония, Румъния, Тайланд, Сингапур, Малайзия и САЩ. През 2013 г. компанията започва развитие на продукти за Интернет на нещата (Internet of Things, съкр. IoT). Две години по-късно е създадена компанията "Алтерко Роботикс". Сред продуктите й са детският часовник MyKi Watch, тракерът за домашни любимци MyKi Pet и системата за автоматизация на дома She и Shelly.

Припомняме, че десет месеца след обявяването на сделката, в края на декември миналата година, акционерите на българската телекомуникационна компания „Алтерко“ АД одобриха предложението за продажба на петте си дъщерни телекомуникационни фирми в Европа. Купувач е една от най-бързо развиващите се компании в областта на нотификациите и мобилните услуги LINK Mobility Group ASA (LINK). Общото събрание е одобрило цена от поне 7.9 млн. евро (9 млн. долара). Според информацията от февруари миналата година предварително договорената цена за продажбата беше на 8.8 млн. евро.

Основаната преди 20 г. LINK Mobility е базирана в Осло, столицата на Норвегия. Акциите й се търгуват на борсата в Осло. Компанията има 340 служители по целия свят.  Това е второто за LINK придобиване на телекомуникационна компания в региона, с което компанията продължава навлизането си на пазара на телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа. 

"Алтерко" АД осъществи пазарен дебют през декември 2016 г., след като на свое заседание на 8 юли същата година Комисията за финансов надзор одобри проспекта за IPO на холдинговото дружество, което тогава обединяваше 11 компании в областта на телекомуникациите и технологиите. Тя е една от малкото ИТ компании, търгувани на борсата у нас. Компанията е доставчик на мобилни услуги, опериращ на пазарите в Европа, Азия и Америка. За компанията работят над 90 служители в офисите й в България, Румъния, Македония, Сърбия, Косово, Унгария, Германия, Сингапур, Малайзия и САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във