Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ликът на жена - фронтовак ще краси румънска банкнота

Букурещ ще изобрази лика на героиня от Първата световна война на нова банкнота от 20 леи (грубо 7.90 лева). Това ще е първата жена, чийто образ ще стои на хартиени пари след падането на социалистическия строй в страната през 1989-а. 

Румънската централна банка, в чийто управленски борд няма дами, пояснява, че е крайно време да направи крачка към разнообразяване на екипа.

На новата банкнота от 20 леи ще бъде изобразена Екатерина Теодорою - първата жена офицер, загинала в сражение през Първата световна война. Родена като Каталина Тодерою, румънската Жана д'Арк е член на скаутите и първоначално служи като медицинска среда, но след като брат й загива от артилерийски снаряд, решава да стане войник. Въпреки необичайното за онова време решение за жена, тя е изпратена на фронта с подкрепата на румънското кралско семейство. За храбростта си е наградена с медал и е произведена в почетен втори лейтенант от Фердинанд Румънски и командир на взвод от пехотен полк. Загива по време на сражение от картечен огън. 

Банкнотата с лика на румънската героиня ще бъде пусната в обръщение през декември, съобщил на репортери председателят на Румънската централна банка Мугур Константин Изареску - най-дълго задържалият се на поста си ръководител на такава институция в света. Той коментирал още, че решението на банкерите е в отговор на "растящия интерес на обществото към въвеждането на равнопоставеност на половете и към важната роля, която са играели жените в историята на страната". 

Румъния е член на Европейския съюз от 2007-а и изостава далеч след другите страни от общността в издигането на жени на висши публични позиции. Например, в сегашното правителство на страната има само една жена министър.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във