Банкеръ Daily

Приказки за успеха

Лий Якока: №18 сред най-великите американски изпълнителни директори

Днес можем да си спомним за Лий Якока - дръзкият и предприемчив мениджър, бащата на митичния модел на "Форд" - Mustang, спасителят на "Крайслер" (Chrysler), авторът на книги.

Името му блесна през 1964 г., когато новият модел на "Форд" - Mustang, се превръща в пазарен хит. Ford Mustang става звезда на улицата, на пистата и в киното, като до ден-днешен е символ на автомобилна Америка

Синът на италиански емигранти от дълбоката провинция достига до върховете в бранша и става символ на американската мечта.

Лий Якока е роден на 15 октомври 1924 г. в Алънтаун (щата Пенсилвания). В началото на ХХ век родителите му пристигат в САЩ от Италия. Завършва университета Лихай в Бетлихем (Пенсилвания).

Кариерата на Лий Якока започва във "Форд Мотор Къмпани"  през 1946 г., като стажант-инженер. След това работи в екипите по продажба и маркетинг и през 1956 година предлага схемата за продажба на автомобили на лизинг.

Лий Якока работи за автомобилния гигант Форд над 30 години, като от 1970 г. до 1978 г. е президент на "Форд Мотър Кампъни". Той и екипът му създават "Форд Мустанг". Продажбите на автомобила са рекордни и носят на компанията огромна печалба. Говори се, че е уволнен от Хенри Форд II, защото му завиждал за мениджърските умения.

През 1978 г. Лий Якока е поканен да ръководи "Крайслер", като става известен с възраждането на фалиралата корпорация през 80-те години на миналия век, като главен изпълнителен директор от 1978 г. и като председател от 1979 г., до пенсионирането си през 1992 година.

Лий Якока стана популярен във всяко американско домакинство, участвайки в серия от телевизионни реклами на "Крайслер” с фразата: "Ако можеш да намериш по-добра кола, купи я!".

Легендарният мениджър на "Форд" и "Крайслер" е и автор на няколко книги, сред които "Къде изчезнаха лидерите?", която е издадена и на български език.

Според New York Times "Якока. Автобиография" (преведена на български) е най-продаваната биография на бизнес лидер. Книгата и днес е наръчник по управление на персонала и по прилагане маркетингови стратегии за много световноизвестни мениджъри. Как Лий Якока преодолява събития като Голямата депресия, Втората световна война, петролните кризи и въпреки тях превръща кариерата си в класически пример за успешно лидерство, ще научим от неговата автобиография. Якока винаги достига до върха - първо минава стълбицата в "Мустанг", в периода 1970-1978 г. е президент на "Форд", а "Крайслер" измъква от фалит и става председател на борда на директорите. Какъв е пътят на успеха ще прочетете в тази книга.

"В крайна сметка всички бизнес операции могат да бъдат сведени до три думи: хора, продукт, печалба. Ако нямаш добър екип, не можеш да направиш много с другите две неща" - това е един от заветите на Лий Якока.

Списание Portfolio поставя Лий Якока на 18-то място в класацията си на "най-великите американски изпълнителни директори на всички времена".

Лий Якока почина на 2 юли тази година на 94 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във