Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Лихвите се понижават, когато политиците оглупяват

Петър Драмов

УниКредит Булбанк АД

 

Тръмп обещаваше да държи Америка далеч от бойни действия. Но пусна ракети над Сирия и бомби над Афганистан и за пореден път показа колко е непредвидим. Самолетоносачът в близост до Корейския полуостров засили размяната на заплахи и насити атмосферата със страх. Това е чувството, с което пазарните участници наблюдават и събитията в Европа. 

Страхът от неясното бъдеще и несигурното настояще движат пазарите вече трета седмица. За трета поредна седмица се понижават  цените на корпоративните книжа, натискани от  непредвидимостта на днешното утре. Немският борсов индекс DAX загуби 375 пункта, достигайки 12.000 пункта Точно с толкова се понижи и щатският Down Jones Industrial Average, за да се сниши до 20.500 пункта.

Златото, известно с имиджа си на търсена инвестиция в условия на неустановени международни ситуации, пък грейна с по-силен блясък. Цената му се извиси с 80 долара, надскачайки 1280 щ. долара за тройунция.

Държавните ценни книжа, известни като „убежище“ в нестабилни времена, също бяха обект на неспирни покупки. При обичайно най-търсените, 10-годишните щатски и немски ДЦК, поскъпването беше с по 2 съответно долара/евро в рамките на последните три седмици. Полските, чешките и румънските държавни облигационни емисии също поскъпнаха, но с по-скромните 0.35 евро за 100 номинал.

Абсолютен фаворит на международните финансови пазари през последния един месец се оказаха и българските   еврооблигационни емисии. С близо 2.5 евро поскъпнаха най-дългосрочните ни емисии с падежи след 18, 11 и 10 години. Доходността им, бидейки в обратнопропорционална зависимост спрямо цената, се понижи с по 25 базисни точки и достигна съответно 2.85, 2.00 и 1.87% на годишна база. Поскъпването при по-краткосрочните ни книжа с остатъчна срочност от седем, шест и пет години беше с по 1 евро, а доходността им се понижи с по 15 базисни точки до съответно 1.38, 0.92 и 0.63% годишно.

На вътрешния  вторичен междубанков пазар на ДЦК се сключиха сделки с облигации с падеж след шест и десет години при доходност съответно 0.85 и 1.75% на годишна база.

На 24 април ще се проведе аукцион за реализация на допълнителни 60 млн. лв. номинална стойност от емисия с падеж след четири години. Това ще е вторият търг за продажба на книжа от тази емисия. На първия, проведен преди два месеца, бе достигната  0.18% доходност. Любопитен е фактът, че в края на февруари и сега доходността на аналогичните  немски облигации е  на едно и също ниво от минус 0.68% на годишна база, докато на еврооблигацията ни с падеж 2022 г. се понижи с 23 базисни точки от 0.86 до 0.63% годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във