Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЛИХВЕНИЯТ ТАНЦ Е ВЪВ ВИХЪРА

Лихвеният танц е във вихъра си и вече достига точката на кипене. Тонът за песен, както обикновено, даде Федералният резерв на САЩ, който миналата седмица намали базовата лихва по рефинансиращите си операции до 1%, след като от края на юни 2006-а до средата на септември 2007-а тя достигна 5.25 процента. Този нищожен 1% се появява за втори път за последните пет години и заплашва да стане хроничен, в смисъл че ниската лихва може да се задържи по-дълго време отвъд Океана, показвайки, че щатското стопанство е изпаднало в състояние на дълбока и продължителна рецесия.
Подобен феномен вече е наблюдаван в Япония, която през февруари 1999-а осъмна с 0% основна лихва. Идеята бе икономиката да се събуди от дълбокия рецесионен сън чрез свободен достъп до свеж паричен ресурс. И едва в началото на миналата година се появиха първите признаци за събуждане и възстановяване на подема на икономиката, а базовата лихва бе качена плахо до 0.5 процента. Само за да падне до 0.3% в края на октомври под натиска на кризата на световните финансови пазари.
Бенк ъф Инглънд прави отчаяни опити да се справи с рецесията на Острова, последният от които е снижение на базовата лихва до 3%, смятано от 6 ноември. Ефектите обаче тепърва ще се оценяват.
Европейската централна банка, вярна на консерватизма си и загрижена преди всичко за върлуващите инфлационни процеси в еврозоната, намали лихвата си точно според очакванията на икономистите с 0.5% - до 3.25 процента. Котировките на фючърсните контракти по индекса ЕОНИЯ пък ясно показват, че дилърите вече са калкулирали ниво от 2.5% до средата на следващата година.
Основният лихвен процент у нас се определя на база на средната стойност на индекса ЛЕОНИЯ, отчитащ лихвените проценти по еднодневните депозити на междубанковия паричен пазар за предишния календарен месец. Неговата стойност в момента е 5.72%, което е най-високата му стойност от февруари 1998 г. насам. Основният лихвен процент на страната ни бе най-нисък през февруари 2005-а - 1.89 процента. В първите работни дни на новия период за регулиране на минималните задължителни резерви стойностите на ЛЕОНИЯ гравитират около 5.6% на годишна база. Едноседмичните депозитни сделки се търгуваха при 5.9 процента.
Обемите на междубанковия паричен пазар се понижиха до 250 млн. лв. спрямо 350 млн. лв. отпреди седмица. Притокът на 600 млн. лева от хазната, предназначени за изплащането на пенсиите, няма да успее да укроти страстите.
В края на следващата работна седмица юридическите лица ще превеждат към бюджета месечните вноски по акцизи, ДДС и данък печалба. Общата сума на преводите се очаква, както обикновено, да достигне 1 млрд. лева. Лихвите пък могат да се повишат до нива, близки до 6% на годишна база, ако до тогава банките не си осигурят свеж паричен ресурс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във