Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЛИХВЕНИ ТЕРЗАНИЯ ПРЕПЪНАХА ЕВРОТО

За първи път в историята на съществуването си еврото проби нивото на съпротива от 1.60 щ. долара, като достигна 1.6019 долара. Единната европейска валута поскъпна също към швейцарския франк и японската йена. Това се случи на 22 април след атакуващите изказвания на официални представители на Европейската централна банка. Членът на управителния й съвет Ив Мерш (който е и шеф на Банк дьо Франс) заяви, че ЕЦБ може да ревизира във възходяща посока инфлационния си таван и изрази учудване, че анализаторите все още споделят мненията си за евентуално понижение на лихвите в еврозоната. Той добави, че ако се наложи, банкерите ще направят лихвена промяна нагоре. Аксел Вебер пък увери, че ЕЦБ ще следи изкъсо развоя на събитията през идните седмици и ще прецени дали сегашните нива на лихвените проценти ще гарантират постигането на основната цел за контролиране на инфлацията. По сведения на валутни търговци е било наблюдавано силно търсене на евро от страна на азиатски държавни фондове след коментара на Мерш. Защото вероятността ЕЦБ да понижи основната лихва на общността с 25 базови точки до края на тази година е 50%, докато повечето икономисти очакват Федералният резерв да снижи със сигурност щатската лихва още в края на месеца. Така че ниво 1.62 щ. долара за едно евро не е непостижима цел до края на юни.
Засега обаче еврото не смее да се настани над 1.60 щ. долара и дори върна рязко (с повече от три цента). Завоят започна, след като премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер изрази публично безпокойството си, че сривът на щатската валута ще навреди на икономическия растеж. Два дни по-късно (на 24 април) подобно изказване направи и шефът на ЕЦБ Жан-Клод Трише. И призова щатската администрация да потвърди позицията си, че силният долар е в интерес на Америка. Това кара някои валутни експерти да предупреждават, че европейските парични стратези се опитват да координират действия и думи, за да подготвят и улеснят спад на еврото и че кота 1.60 е наистина опасно ниво за продажба на долари. Понижението се ускори и след публикуването на данните за оптимизма на бизнеса и на потребителите в най-големите стопанства на еврозоната.
Доверието на бизнеса в Германия
е паднало през април до най-ниското си за последните две години ниво заради рекордно високите цени на нефта и на еврото. Индексът на базирания в Мюнхен институт Ifo, който отчита нагласите на германските бизнесмени, е паднал от 104.8 пункта през март на 102.4 през миналия месец при очаквани 104.3 точки. Германската икономика може и да загуби скорост след 9-процентния ръст на единната европейска валута към щатската през тази година, което ограничава увеличението на износа, а скъпият суров петрол пресушава потребителската мощ на компании и домакинства.
Спад през април регистрира и доверието на френските бизнесмени. Индексът на нагласите им, който изчислява националният статистически офис в Париж, се е понижил от 108 пункта през март на 106 през миналия месец. А индивидуалното потребление във Франция през март е било с 1.7% по-ниско от февруарското.
В Италия доверието на домакинствата се задържа на най-ниското си за последните почти четири години равнище, защото охлаждането на икономиката притиска хората да ограничават разходите. Индексът, базиран на проучване на мнението на две хиляди местни домакинства в периода от 1 до 18 април, се е повишил леко - от 99 пункта през март на 99.8 през този месец, съобщи статистическата служба в Рим. Растящите цени на храните и на суровия петрол ограничават индивидуалното потребление на италианците. По оценка на икономисти, Италия вече е изпаднала в рецесия през първото тримесечие. МВФ пък прогнозира 0.3% увеличение на БВП на страната през тази година.
Растежът на сектора на услугите в еврозоната обаче неочаквано се е ускорил през април, което със сигурност ще възпира (поне засега) ЕЦБ да пипа лихвите. Индексът, който следи активността в бранша, се е повишил от 51.6 пункта през март на 51.8 през този месец при средна прогноза на икономисти от 51.4 точки. Както е известно, всички стойности над 50 пункта са белег за растеж. ЕЦБ оценява фундаменталните фактори на Европа като стабилни и прогнозира скромен стопански растеж през тази година. Но производствената активност в общността обаче се е понижила по-силно от очакванията, като индексът е достигнал 50.8 точки през април срещу 52 през март.
В Съединените щати
жилищните препродажби са намалели през март, защото ограниченията при отпускането на заеми и перспективата от по-нататъшно понижение на цените отбиват купувачите. Покупките на стари жилища са паднали с 2% спрямо февруари и с 19.3% в сравнение със същия период на 2007-а. Средната продажна цена през март е била със 7.7% по-ниска от същия месец на миналата година. Препродажбите заемат около 85% от жилищния пазар на САЩ. Мартенските продажби на нови жилища пък са паднали с 8.5% до най-ниския брой за последните почти 17 години. Средната цена на сделките е намаляла с 13.3% спрямо същия месец на 2007-а.
Заявките на стоки за дълготрайна употреба без транспортните съоръжения са се увеличили с 1.5% през миналия месец - знак, че задграничното търсене в известна степен помага на заводите да се справят с предизвикания от жилищния пазар икономически спад. Но общият брой на мартенските поръчки е паднал неочаквано с 0.3% в сравнение с февруари заради намалелия интерес към свързани с отбраната доставки. Все пак щатският производствен сектор се държи по-добре, отколкото при предишни стопански спадове, защото евтиният долар прави американските стоки по-изгодни за чуждестранните купувачи. Печалбите от износа и малките складови запаси държат поточните линии в действие, помагат да се компенсират намаляващите продажби и да се смекчи силата на евентуална рецесия. Новите молби за обезщетения при безработица неочаквано са спаднали с 30 хиляди - до 342 хил. броя, в края на миналата седмица при очакван ръст до 375 хиляди. Последните два показателя хвърлят сянка на съмнение, че Федералният резерв ще продължи да снижава основната лихва на страната с досегашната си енергия.
Паричните стратези на Бенк ъф Инглънд
са разделени за първи път от май 2006-а насам на три лагера относно лихвената политика на Острова, стана ясно от публикуваните моменти от последната им сбирка на 10 април. Тогава повечето членове на банковия паричен комитет са гласували основната лихва да се понижи с 25 базови точки - до 5 процента. Един от участниците е поискал 50 пункта по-ниска лихва, докато други двама са споделили, че последните икономически новини не дават основание за лихвена редукция. Банкерите са изправени пред дилема и труден за балансиране подход при оценката на рисковете за стопанския растеж, възникнали от препускащите кредитни разходи, съпроводени с набиращата скорост инфлация, която може да надхвърли 3% през второто полугодие.
Кредитният срив принуди МВФ да прогнозира 1.6% ръст на БВП на Острова през 2008-а - най-слаб от края на последната рецесия във Великобритания преди шестнадесет години.
Експерти на Джей Пи Моргън съветват инвеститорите да купуват двугодишни японски ДЦК заради очакванията, че Бенк ъф Джъпен ще се въздържа от лихвени повишения през тази година. Както е известно, основната лихва на страната е едва 0.5% - най-ниска от държавите от Г-7. Междувременно централната банка на Канада понижи до 3% краткосрочната си лихва.
У нас междубанковият валутен пазар през последната седмица преди Великденските празници беше изключително активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 2261 млн. евро (4421.6 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 1.4% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във