Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЛИХВЕНИ СТРАСТИ ПОТОПИХА ДОЛАРА

Щатският долар падна рязко в началото на седмицата след публикуването на моменти от последното съвещание на паричния комитет на Федералния резерв на 28 март. От тях се разбра, че повечето банкери смятат, че наближава краят на възходящия лихвен цикъл в страната, а някои дори са изразили опасения, че лихвените проценти са станали много високи. Перспективите САЩ да престанат да качват лихвите (и даже да започнат да ги намаляват), докато Европейската централна банка и Бенк ъф Джъпен тепърва започват повишенията, отказа валутните дилъри от покупката на долари и ги преориентира към конкурентните парични единици. В резултат зелените пари поевтиняха към всичките 16 основни търговски валути, които следи финансовата информационна агенция Блумбърг, включително и към паричните единици на развиващите се пазари и на икономиките, чийто растеж се дължи основно на търговията с борсови стоки.
По-късно обаче сривът на щатския долар бе овладян, главно заради публикуваните инфлационни данни. Индексът на потребителските цени през март се е повишил с 0.4%, като базовата му съставка (в която не участват хранителните и енергийните продукти) е нараснала с 0.3 процента. На годишна база мартенският ценови ръст е 3.6%, а на базовата инфлация - 2.1%, малко над горния лимит от 2%, който препоръчва Федералният резерв. Според някои икономисти стойността на показателя съответства на пазарните очаквания, че щатската централна банка ще повиши основната лихва на САЩ поне още два пъти, преди да обърне цикъла. Цените на едро през март пък са нараснали с 0.5% спрямо февруари. Базовият индекс на производствените цени се е увеличил с 0.1% - най-слабо от миналия ноември насам. Котировките на лихвените фючърсни контракти показват 100% вероятност за повишение на основната щатска лихва на 10 май до 5% и под 50% шанс за ново лихвено движение нагоре през юни.
Броят на новите жилища, чието строителство е започнало през миналия месец, е намалял със 7.8 процента. Спаднали са и издадените разрешителни за строеж - с 5.5% спрямо февруарската си стойност. Това е най-рязкото им понижение от септември 1999 година. Все пак жилищният пазар в Съединените щати не отслабва драматично - строителната компания Ди Ар Хортън обяви на 18 април 20% ръст на оперативните приходи и двуцифрено увеличение на заявките през миналото тримесечие. Федералният резерв очаква секторът да се охлажда плавно тази година. В противен случай щатската централна банка ще трябва мигновено да сложи край на лихвените увеличения и да даде глътка въздух на пазара.
Индексът на водещите индикатори през март се е понижил за втори пореден месец. Което предполага, че отслабването на жилищния пазар и рекордните цени на енергията ще охладят щатския икономически растеж.
Добрата новина е, че чистият капиталов приток в САЩ през февруари е бил 86.9 млрд. щ. долара след 69.1 млрд. долара през януари. Засега тези парични потоци са достатъчни за финансирането на огромния дефицит по текущата сметка на страната, който достигна 805 млрд. долара през 2005-а. За същия период чужденците са купили щатски активи за 868 млрд. долара.
За разлика от Съединените щати еврозоната със сигурност трябва да очаква лихвени увеличения. Индексът на потребителските цени на общността през март се е повишил с 2.2% в сравнение със същия период на миналата година, обяви на 20 април базираната в Люксембург статистическа служба на Европейския съюз.
В Германия производствените цени през март са се повишили с 0.5% спрямо февруарските и с 5.9% на годишна база. Те са ключов индикатор за бъдещите инфлационни тенденции, защото дават представа за ценовите промени в ранната фаза на икономическия цикъл. В момента производствените цени в най-голямото европейско стопанство се увеличават с най-високата си скорост от 1982 г. насам заради растящите разходи за енергия, които през март са били с 22% по-високи от същия период на 2005-а. Без тях ценовият ръст е едва 1.2% на годишна база.
В Италия доверието на потребителите през април е достигнало най-ниското за последните шест месеца равнище. Индексът, отчитащ нагласите на две хиляди италиански домакинства, се е понижил от 109.1 точки през миналия месец на 106.1 през този. Съществува голяма вероятност вълненията около проведените на 9 и 10 април парламентарни избори да са оказали негативно влияние върху показателя, защото италианският статистически институт ISAE е събрал данните за настроението на местните потребители между 1 и 14 април.
Японската йена се обезцени, след като финансовият министър на страната Садаказу Танигаки заяви, че наблюдаваното в последните дни повишение на дългосрочните лихвени проценти е доста бързо и може да повлияе зле на икономиката, в която все още има следи от дефлация. Според Танигаки това движение се дължи на известно недоразумение в средите на инвеститорите относно момента, в който Бенк ъф Джъпен ще качи основната лихва. Доходността на десетгодишните японски облигации с падеж през март 2006 г. с купон 1.8% се е увеличила с 2.5 базови точки до 1.905%, по изчисления на най-голямата местна брокерска компания Джъпен бонд трейдинг.
Японската валута може да разчита на подкрепа от страна на китайския юан, който постигна 2.4% ръст спрямо щатския долар - най-мощен след 2.1-процентната си ревалоризация си през юли 2005-а. Това дава основание на някои валутни стратези да очакват между 1.8 и 2% действително поскъпване на китайската валута през идните два месеца. Пекин увеличи също и позволения дневен диапазон на движение на юана от 0.3% до 0.6-0.8 процента.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше много активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 283 млн. евро (553 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 8.5% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във