Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЛИХВЕНИ МИРАЖИ ОГРАНИЧИХА РЪСТА НА ДОЛАРА

Основните международни валути се търгуваха и през тази седмица под влияние на очакванията на валутните дилъри най-влиятелните централни банки в света да увеличат основните лихвени проценти. Повечето икономисти смятат, че Федералният резерв ще качи за пореден път щатската лихва на редовното съвещание на паричния си комитет през идната седмица, което стимулира поскъпването на долара. Особено стремителен беше ръстът на щатската към японската валута след коментарите на официални японски представители, че засега е прекалено рано да се повишава почти близкия до нула основен лихвен процент на Япония. Заради високия лихвен диференциал на активите, деноминирани в щатски долари и в основните им конкуренти, зелените пари са поскъпнали от началото на годината с 18% спрямо йената (най-мощно от 1979-а насам) и с 15.6% към еврото - най-стремителният подем след дебюта на единната европейска валута през 1999-а.
Публикуваните през седмицата фундаментални икономически показатели на САЩ бяха окуражителни. Производителността на американските работници се е увеличила през третото тримесечие най-мощно за последните две години - с 4.7% на годишна база. Разходите за труд пък са намалели с 1% годишно. Фабричните поръчки в страната през октомври са се повишили с 2.2% в сравнение със септември главно заради по-интензивното търсене на стоки за дълготрайна употреба.
Еврото остана в диапазона между 1.17 и 1.18 долара дори след като правителствен отчет показа, че производствените поръчки в Германия през октомври са били с 2% повече от септемврийските. Анкетираните от Блумбърг икономисти очакваха 0.5-процентен ръст.
Продажбите на дребно в еврозоната през ноември са се увеличи най-значимо за последните три месеца. Основната причина е намалението на цените в супермаркетите и магазините за дрехи, целящо да привлече повече купувачи. Индексът, следящ показателя, се е повишил от 50.4 точки през октомври на 50.7 през миналия месец. Всички стойности над 50 пункта са белег за растеж в бранша. Всъщност по-високите продажби са за сметка на печалбите - индексът, който отчита брутната печалба, е намалял от 42.2 точки през октомври на 41.8 през ноември. В Германия се наблюдава забавяне в спада на продажбите на дребно - от 48.1 точки през октомври индексът се е повишил до 49.4 през ноември. Във Франция обаче има спад под 50 пункта, което е първото намаление за последните седем месеца.
Секторът на услугите в еврозоната, който допринася за около една трета от БВП на общността, е постигнал през ноември най-мощния си ръст от 16 месеца насам. Индексът, който отчита растежа в бранша, се е повишил от 54.7 точки през октомври на 55.2 през миналия месец. Това дава основания на експертите да направят заключение, че икономическото възстановяване на ЕС напредва с добро темпо.
В Италия индексът на доверие на индивидуалните потребители се е повишил през ноември до най-високото си ниво за последните три години, а доверието на бизнеса е най-високо от 13 месеца. Същевременно, ноемврийският индекс на продажбите на дребно е достигнал 54.1 пункта.
Японската йена поевтиня рязко спрямо щатския долар и еврото и поне към още девет други основни търговски валути, включително и към канадския долар, австралийския долар и южноафриканския ранд, поради очевидните признаци, че японските официални власти няма да попречат на спада на местната парична единица. Финансовият министър Садаказу Танигаки заяви, че финансовите министри и централните банкери от Г7 не изглеждат разстроени от спада на йената. Това дава основания на валутни анализатори да прогнозират по-нататъшно поевтиняване на японската валута. По данни на финансовата информационна агенция Блумбърг йената е втора по слабо представяне през тази година, като по-зле от нея е единствено шведската крона. По оценка на валутни експерти официалните власти в Япония могат евентуално да се обезпокоят, ако йената падне до 125 за един щатски долар - ниво, което не е достигано от декември 2002 г. насам.
За последните десет седмици японските инвеститори са били нетни купувачи на задгранични активи, показват данни на Министерството на финансите, което доведе до 7.3-процентна обезценка на йената през този период. Икономисти очакват японците да продължат да купуват чуждестранни активи - служителите в частни компании вероятно ще получат премии на обща стойност 16.5 трлн. йени (136 млрд. щ. долара) - с 3.7% повече от 2004-а. Валутата не успя да се окопити дори след новината, че индексът на водещите икономически индикатори в Япония се е повишил рязко през октомври спрямо септември. Показателят, който отчита и доверието на индивидуалните потребители, е достигнал 80 срещу 41.7% през септември. Всички стойности над 50% показват, че се очаква по-силен растеж през идните три до шест месеца. Към края на седмицата обаче и японската йена и еврото леко поскъпнаха към щатския долар. Причината бяха коментарите на управителя на японската централна банка Тошихико Фукуи, който на студентския празник прогнозира, че се вижда краят на водената в момента политика за борба с дефлацията (респ. за нулеви лихви). Главният икономист на ЕЦБ Отмар Исинг пък предупреди, че ще последват още лихвени повишения, в случай че инфлацията се окаже заплаха за стопанството на еврозоната.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата не беше особено активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 160.6 млн. евро (314 млн. лева). Сделките в щатски долари представляваха 13% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във