Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Лихвени гимнастики

По-дребните кредитори в Германия и Швейцария са съсредоточени  да намерят верния начин на поведение при  отрицателните лихви по депозитите, с които ги наказват централните банки в региона. Някои от тях дори огласиха през последните дни нови стратегии, като въведоха, отмениха или промениха размера на "наказателните" лихвени проценти по спестяванията на частните си клиенти.

Швейцарската Postfinance например  от 1 октомври ще облага с комисиона баланси по сметки от 500 хил. франка и повече при сега действащ праг от 1 млн. франка. Налогът е в размер на 1% от сумата, надхвърляща новия праг. В коментар за агенция "Блумбърг" говорителят на банката Рето Корман посочи, че "въпреки че на практика институцията не плаща никаква лихва, в нея през последните 12 месеца са постъпили клиентски спестявания за над 3.5 млрд. франка". Това налага затягането на режима на таксите, за да се спре напливът от свежи средства и дори да се постигне принудителното изтегляне на част от тях. Просто защото като държавна банка Postfinance няма право да отпуска заеми и й остават ограничен брой продукти, които биха могли да компенсират товара на отрицателните лихвени проценти. 

Германската Hamburger Sparkasse (Haspa), която също подготвя въвеждането на "наказателни лихви",  обосновава решението си с високите разходи за ликвидни средства. Банковият говорител Стефани фон Карлсбург подчертава, че "ако клиентите държат големи суми по чековите си сметки, това ще струва на Haspa маса пари всеки ден. Дамата допълва, че по оценка на банкови експерти наложилата се през последните години среда на ниски лихви се измерва с "двуцифрени размери от милиони евро годишно". Поради това от септември нататък кредиторът ще облага с комисионна от 0.4%  частните спестявания от и над 500 хил. евро, макар че и този налог не покрива пълната стойност на наказателната лихва на Европейската централна банка за банковите депозити. Просто защото, пояснява Карлсбург, кредиторът трябва да плаща и за застраховането на вложенията.

"Съгражданката" на Haspa - Hamburger Volksbank, пък е решила да отмени въведената в началото на 2017-а отрицателна лихва от 0.2% за частни клиентски сметки с баланс от 500 хил. евро и повече. Причината е, че засегнатите потребители междувременно са започнали да прехвърлят средствата си и са останали съвсем малко клиенти със спестявания от по над 500 хил. евро. Оттук нататък банковите специалисти ще следят в каква посока ще се движат кешовите потоци.

Неприятностите на по-дребните кредитни институции произтичат от политиката на ред централни банки да поддържат нулеви основни лихви и отрицателни лихвени проценти по депозитите на кредитните институции. Депозитната лихва на ЕЦБ е минус 0.4%, а на Националната банка на Швейцария - минус 0.75 процента. И макар прехвърлянето на тези разходи върху корпоративните клиенти под формата на наказателни лихви да е обичайна практика, подобни мерки се изключения за частните потребители от региона. Лошата новина е, че тези политики ще се запазят до стабилното връщане на инфлацията и на икономическия растеж. Което  вероятно ще се забави заради войните на щатския президент Доналд Тръмп с останалия свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във