Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЛИДЕРИТЕ БАЛАНСИРАТ МЕЖДУ ИНФЛАЦИЯ И РАСТЕЖ

През изминалата седмица Бенк ъф Инглънд и Европейската централна банка бяха насрочили заседания за лихвите. Както се очакваше, лихвените равнища останаха без промяна - съответно 5% на Острова и 4% в еврозоната. Според анализаторите забавянето на икономиката в Обединеното кралство ще принуди Бенк ъф Инглънд да намали разходите по заемите през следващия месец въпреки сигналите за растящата инфлация. Цените на недвижимите имоти продължават да падат, влошава се и потребителското доверие, а кредитната криза пречи на евтиното финансиране, което от своя страна създава трудности пред бизнеса. От края на 2007-а досега английската централна банка е понижила на три пъти основната лихва на страната с по 25 базисни пункта (от 5.75 на 5 процента).
В еврозоната отговорните лица за монетарната политика продължиха да следват плана за намиране на баланс между високата инфлация и забавянето на икономическия растеж и в резултат запазиха непроменена базовата лихва на общността. Председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише отново заяви, че текущата политика ще помогне за постигането на ценова стабилност. Индексът на потребителските цени за април се понижи до 3.3% на годишна база, но въпреки това остава по-висок от предварително заложения таван от 2%, което редом с галопиращите цени на петрола (през седмицата беше регистриран нов рекорд от близо 124 щ. долара за барел), оказва натиск върху разходите на домакинствата и върху индекса на потребителско доверие. Доходностите по европейските държавни ценни книжа се понижиха незначително, като двегодишният базов дълг достигна 2.70%, петгодишните книжа се търгуваха при нива 3.80%, а десетгодишните - при 4.10 процента. Котировките на фючърсните контракти на тримесечния EURIBOR с падеж в края на 2008-а поскъпнаха до 95.55 точки, оценявайки с по-голяма вероятност възможността ЕЦБ да последва действията на Федералния резерв и на Бенк ъф Инглънд в борбата им за икономическия растеж.
Доходностите по щатските книжа опитаха известно покачване през седмицата след данните за по-високата от очакванията производителност в САЩ през първото тримесечие, което може да се приеме като индикатор, че американските фирми бързо се нагаждат към забавянето на щатското стопанство. Въпреки добрите данни в края на седмицата, в резултат на високите цени на горивата и на спада на фондовия пазар, цените на американските книжа се повишиха значително. Доходността по двегодишните държавни облигации падна рязко до 2.20%, като само седмица по-рано те се търгуваха при нива от 2.50 процента. Петгодишните книжа достигнаха доходност от 3%, а десетгодишният държавен дълг - 3.80 процента. Котировките на фючърсните контракти по федералната лихва оценяват поредно понижение с 25 базови точки на лихвата на следващото заседание на паричния комитет на Федералния резерв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във