Банкеръ Daily

Пари и пазари

Личен приятел на Путин в сделка за голяма руска интернет група

Холдинговата компания на руския милиардер Алишер Усманов USM обяви, че е продала дела си във водещата руска интернет група VK на държавната застрахователна компания "Согаз". 

"Согаз" e свързана с дългогодишен съюзник на руския президент Владимир Путин, съобщава "Ройтерс".

В изявление USM заяви, че е продала 57.3% от акциите на VK. Сумата по сделката не е разкрита.

В миналото VK работеше под името Mail.ru. Компанията бе ребрандирана през октомври тази година. Интернет групата VK е собственик на социалните мрежи Odnoklassniki и Vkontakte. Втората често е представяна като руския Facebook. Групата притежава и онлайн платформите за доставка на храна Delivery Club и Samokat.

Холдингът на Алишер Усманов обясни продажбата със стратегията си да се развива в други сектори като металургията, но поясни, че запазва интереса си и в телекомуникациите. 

Колкото до "Согаз", застрахователната компания е подопечна на руския енергиен гигант "Газпром".

Основен акционер в "Согаз" е банкерът Юрий Ковалчук, когото Путин публично е наричал свой личен приятел. Към 27 октомври Ковалчук ​​и съпругата му контролираха около половината от акциите на фирмата Aquila, която пък държи 32.3% от "Согаз".

През юли американското списание Forbes класира Ковалчук на 47-о място по богатство в Русия със състояние от над 3 млрд. долара. 

Бизнесменът е стар приятел на Путин. В началото на 90-те години двамата са сред учредителите на кооператива "Езеро" в Ленинградска област. Ковалчук е сред главните акционери на банка "Россия". През 2014 г. и банката, и той са поставени под американски санкции. В изявлението на Министерството на финансите на САЩ Ковалчук е описан като "личен касиер" на Путин.

"Сделката се извършва при пазарни условия", коментира лаконично Алексей Милър, който е председател на борда на "Согаз" и главен изпълнителен директор на "Газпром".

Facebook logo
Бъдете с нас и във