Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЛЯТНОТО НАСТРОЕНИЕ СЕ УСЕЩА И НА БОРСАТА

Рекордите на младия индекс BG40 продължиха и през тази седмица. Последният бе на кота на 158.17 пункта, поставен по време на сесията в четвъртък. Засега обаче върховете на широкия индикатор не се съчетават с такива при SOFIX макар позитивната вълна да изпрати и него на сравнително високи нива. Дванадесетте сини чипа, включени в изчисляването на индекса ветеран, се представят сравнително добре напоследък, макар и далеч от устрема на някои членове на BG40.
През седмицата търговията на БФБ-София не впечатли с нищо инвеститорите. Като изключим споменатия вече рекорд на BG40, спокойствието на летните месеци постепенно взема връх.
Акциите на холдинговите компании продължиха да се търгуват в тесни граници. Изключение от правилото бе Доверие обединен холдинг, чиито книжа поевтиняха до около 2.60 лв. за бройка. Предлагането по позицията продължи да има надмощие над търсенето и това бе основната причина за спада. Все пак акционерите на бившия приватизационен фонд могат да се похвалят с известно възстановяване на позициите, след като малко преди края на сесията в четвъртък цената за кратко се повиши до 2.90 лв. за акция. Въпросното движение нагоре не бе породено от някакво конкретно събитие или новина за холдинга, а по-скоро бе плод на традиционните напоследък изкупувания в края на месеца.
Сините чипове се търгуваха доста вяло дори на фона на лятното затишие. Акциите на Албена АД едва намираха място в борсовите бюлетини, като за цялата седмица до четвъртък се размениха само 247 дяла в едва две търговски сесии.
Малко по-интересно от обикновено бе около тютюневите акции, търгувани на БФБ-София, или поне тези, чийто емитент продължава да произвежда цигари. Такива са Благоевград - БТ, София - БТ и Пловдив - БТ. И трите компании проведоха годишни общи събрания на акционерите си, на които бе взето решение за разпределение на дивидент. Макар за трите фабрики да се знаеше с почти 100% сигурност, че дивидент ще има, наградата за акционерите на Пловдив БТ бе възприета доста позитивно от пазара и акциите на компанията бързо поскъпнаха от ниво 27.50-28 лв. до малко над 30 лв. за брой по време на петъчната търговия.
Подкрепени от подобни данни, книжата на другите две цигарени компании също поскъпнаха независимо от очакваното от всички решение на общото събрание.
С малки изключения, търговията на фондовата борса навлиза в сезона, характерен с понижена ликвидност и липса на важни корпоративни новини. Единствената причина за краткотрайно раздвижване се очаква да бъдат шестмесечните отчети, излизащи в края на юли. За разлика от миналата година, през тази няма парламентарни избори, а политическия елит вероятно ще се заеме с далеч по-благопристойни действия да отмята една по една задачите, поставени от ЕК. Така че и в политическия живот на страната ще има относителен мир, който, ако не помага, поне няма да пречи на пазара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във