Банкеръ Daily

Пари и пазари

Лятното безвремие омаломощи банковите акции

Играта на сигурно оставя БФБ на задно място в приоритетите на инвеститорите


Българският фондов пазар и през юли донесе главоболия и загуби на инвеститорите. Спечелените парични средства - от дивиденти, от обратно изкупуване, от  сделки на БФБ, не се върнаха на борсата през летния месец, а  "полетяха" към морските курорти и за други покупки. В резултат на това статистиката отчете нисък брой сделки с всички основни групи финансови инструменти, съответно и оборотът бе символичен.


След два поредни месеца на повишение, през юли индексът на сините чипове SOFIX отново отчете понижение - с 1.21%, до 580.680 пункта. Случилото се бе съвсем логично, след като от дружествата, участващи в  базата му за изчисляване (общо 15 компании) девет бяха губещи в борсовата търговия през седмия месец.  Два от другите измерители на фондовата активност (BG TR30 и BGBX 40) също са на червена територия. Единствено индексът на имотните компании BGREIT се повиши символично през юли  с 0.81%  - до 126.850 пункта.

И акциите на публичните банки се увлякоха в  лятната дрямка , която владее фондовата борса. Единствено акционерите на "Централна кооперативна банка" могат да са доволни от ръста в цените на книжата й в края на седмия месец. Акциите на "Първа инвестиционна банка" позагубиха още от стойността си, което пък сви и пазарната й капитализация. Търговията с книжата на "Българо-американска кредитна банка" и "Тексимбанк", остана на познатите нива.

В крайна сметка бройката на изтъргуваните банкови книжа е по-висока най-вече заради желанието на някои инвеститори да се освободят от това  вложение. Така в двадесет и трите борсови дни на седмия месец собственика си смениха 224 476 броя от тях при 89 165 през юни.  

 

 

В последните четири месеца акциите на


"Централна кооперативна банка"


се търгуват все около 1.50 лв. за един брой . Сделки с малки пакети книжа променяха леко движението на котировките нагоре или надолу.

Ножицата между цените се разшири до осемнадесет стотинки, като сделките ставаха в рамките между 1.46 и 1.64 лв. за акция. Лъкатушенето по нервите на акционерите обаче продължи през целия юли. През първата половина на месеца котировките се спускаха надолу като удариха и дъното от 1.46 лв. за един брой. През юни най-ниската стойност на книжата на "Централна кооперативна банка" (ЦКБ) беше 1.50 лева.

Последва обаче обрат, като цените прескачаха с лекота 1.50 и 1.60 лв. за дял и показаха, че имат сили и за нещо повече. Те продължиха да трупат стойност и затвориха юли с впечатляващите 1.6499 лв. и така оформиха най-високата им стойност за седмия месец на годината след като добавиха 13% към месечното дъно. През юни борсовите играчи бяха готови да броят най-много по 1.57 лв., за да добавят такива книжа в протфейла си.  

Оптимизмът около книжата на ЦКБ добави десет стотинки към стойността им в последния борсов ден спрямо края на юни. Този ръст вдигна още и пазарната капитализация на банката от групата "Химимпорт", която вече е 209.75 млн. лева.  

В резултат на това инвеститорите си размениха двойно повече книжа - 119 408 броя спрямо 54 583 лота през юни.

Котировките на акциите на


"Първа инвестиционна банка"


през юли останаха под тези от юни. Книжата на трезора отчетоха най-високата си стойност от 3.28 лв. още в първия борсов ден. Тя обаче е с осемнадесет стотинки под върха през шестия месец.

И оттам всичко тръгна надолу -  като котировките при "Първа инвестиционна банка" (ПИБ) дори направиха два опита (неуспешни за успокоение на акционерите) за пробив под кота "три лева".  Но те пък оформиха новото месечно дъно при 2.9577 лв. за един брой.  Това е и най-ниската цена, плащана за книжата на кредитната институция през  2019-а.

След този срив, акциите на ПИБ показаха някакво оживление и поеха плахо нагоре. Те приключиха юли с десет стотинки под стойността си от края на юни. При това положение нямаше как и пазарната оценка на публичната банка да не олекне. Така на 31 юли тя е с 3% по-ниска и ПИБ струва само 348.63 млн. лева. И за шести пореден път през тази година кредитната институция има пазарна капитализация под четиростотин милиона лева.

Страховете на някои от инвеститорите, закупили  акции на ПИБ, придобиха реални очертания - двойно повече книжа (75 273 броя) смениха собственика си през юни.

Борсовата търговия с акциите на "Българо-американска кредитна банка" и на "Тексимбанк" вървеше в познатите рамки - ниски обеми и без сериозни ценови отклонения.

Търговията с книжата на


"Българо-американска кредитна банка"


продължи на нивата, при които завърши в края на юни - 6.45 лв. за един брой, която остана най-ниската цена и за седмия месец на годината. Сделки имаше само в четири от борсовите дни, но и те бяха достатъчни котировките да добавят още няколко стотинки към стойността си. И така до последния ден на юли, когато книжата на "Българо-американска кредитна банка" (БАКБ) поскъпнаха до 6.50 лв. за акция - най-високата цена от месец май насам. Статистиката на БФБ тогава отчете покупката на пакет от 18 441 книжа от мажоритарния собственик "СиЕсАйЕф", контролиран от Цветелина Бориславова, която е член на надзорния съвет на банката. Без тази сделка между портфейлите на инвеститорите прелетяха само 5577 лота.
Тъй като при тази котировка бе затворена  борсовата търговия, а тя е пет стотинки над отчетената от края на юни, то и пазарната капитализация на банката на Цветелина Бориславова се увеличи с един милион лева. Така пазарните играчи я оцениха на 160.49 млн. лева.       

Само в два от борсовите дни имаше интерес към акциите на


"Тексимбанк"


Котировките им останаха в тесните рамки между 2.66 и 2.70 лв. за дял, които оформиха и двете гранични стойности. В тях бяха прехвърлени общо 5677 акции. А тъй като книжата на публичната банка приключиха търговията с десет стотинки под цената си от  последния борсов ден на юни, то и пазарната й оценка веднага отрази този спад. Така в края на юли тя е с около три милиона по-ниска и "Тексимбанк" струва 74.59 млн. лева.

Според статистиката на БНБ обемът на депозитите продължава да расте и през юни - за петдесет и пети пореден месец. Спестяванията на домакинствата са с 9.2% повече, като достигат 50.8 млрд. лева, а тези на фирмите се увеличават с 5.9% до 22.8 млрд. лева.

Според анализаторите има обаче и един положителен момент в тази тенденция. За седми пореден месец влоговете на фирмите бележат само едноцифрни годишни ръстове. Това пък е сигнал, че  донякъде се подобрява  инвестиционната  среда в реалната икономика, която има връзка и с ръста на инвестициите в рамките на БВП, който въпреки че е относително слаб, е положителен за периода - това  показва месечният икономически обзор на "Райфайзенбанк (България)" ЕАД.

Тъй като сме в разгара на лятото едва ли става въпрос за преориентиране на вложенията от банките към капиталовия пазар. По-скоро заради летните отпуски  намаляват парите, насочени към трезорите. А това означава още един или повече слаби борсови месеци на регулирания пазар у нас.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във