Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ли Къцян: Китайската икономика все още е изправена пред низходящ натиск

Китайската икономика все още е изправена пред натиск за понижаване и правителството ще се противопостави на това чрез задълбочаване на реформите и намаляване на данъците, информира Ройтерс, цитирайки премиера Ли Къцян.

Икономиката нараства стабилно с 6,4% през първото тримесечие, като се противопоставя на очакванията за по-нататъшно забавяне, като производствената продукция, продажбите на дребно и инвестициите през март нарастват по-бързо от очакваното в резултат на множество стимулиращи мерки.

"Ние силно осъзнаваме, че китайската икономика все още е изправена пред натиск за отслабване", каза Ли. Той призова за по-голямо доверие, но каза, че властите не трябва да подценяват трудностите в икономиката. Според него Китай ще задълбочи реформите, ще намали бюрокрацията и ще приложи широкомащабни данъчни облекчения, за да помогне на компаниите.

Китайската централна банка вероятно ще направи пауза, за да оцени условията, преди да направи по-нататъшни съкращения на минималните задължителни резерви, изисквани от търговските банки, въпреки че пристрастността на политиката за отпускане на средства остава непроменена.

Икономистите не очакват рязко възстановяване на втората по големина икономика в света, тъй като много частни фирми продължават да изпитват трудност с високите разходи за финансиране, докато външното търсене може да отслабне през следващите месеци, след като световната икономика продължава да губи скорост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във