Банкеръ Daily

Пари и пазари

Летище Варна отчита 6% ръст на пътниците

Общият ръст в трафика на Летище Варна е 6% в сравнение с миналата година, съобщи директорът на летището Димитър Костадинов. Той се похвали, че засега сезонът върви успешно.

До момента имаме 12 % ръст в броя на пасажерите от Германия, които сме обслужили, в сравнение с 2013 година, посочи Костадинов пред агенция "Черно море".

Заради фалитите на руски туроператори отбелязваме спад с 9% на руските пасажери, разкри Димитър Костадинов. Той обаче добави, че спад при украинците няма и броят на пътниците от размирната държава през тази година е близък до миналогодишния.

Забелязва се ръст при белгийци и беларуси, каза още директорът на варненския аерпорт. С 20 000 са повече пътниците от Тел Авив, Израел.

През тази година сме направили 2 млн. евро инвестиции в летището, обяви Костадинов. Парите са дадени за по-добрата връзка на Терминал 2 с входно-изходните артерии на Варна, както и за осветление във вертикалната маркировка на аеропорта.

Верена Елзенбергер от околностите на Мюнхен стана пътник номер 1 000 000 на летище Варна за тази година. Със съпруга си Томас и децата Лука на 2 години и Марко на 5 години те пристигнаха днес в морската столица с полет от германския град.

За втори път сме в България и мога да кажа, че много ни харесва. Призовавам своите сънародници да посещават страната ви, защото е красива, каза Верена Елзенбергер.

Четиричленното семейство бе посрещнато на аеропорта от директора на летището Димитър Костадинов, много служители, журналисти и красиви девойки с балони, изобразяващи числото 1 000 000. Семейство Елзенберг бе заведено във ВИП залата на варненското летище, където специално за тях имаше торта с формата на новия терминал и кацнал отгоре самолет. Германците получиха и подарък - стилен куфар, брандиран с логото на Летище Варна.

Тази година посрещаме едномилионния си пътник със седмица по-рано от 2013 година, похвали се Димитър Костадинов.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във