Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Летаргията увлече борсовите играчи

Д-р Александър Апостолов*

Портфолио мениджър

"Юг Маркет фонд мениджмънт"

 

Нарастващите опасения, че ескалацията на финансовата криза в Турция може да обхване и други пазари, притиснаха фондовите борси не само  в САЩ и в Западна Европа, така и у нас. Допълнително притеснение бе и това, че Европейската централна банка обяви, че е "загрижена за някои големи банки от еврозоната, които са изложени на рискове, свързани със ситуацията в Турция", посочвайки банки от Испания, Италия, Франция и от други страни, които имат големи клонове в Турция.

България също реагира негативно на новината. Преди ескалацията на проблема  водещият индекс SOFIX се беше насочил към един от най-силните си дневни ръстове в последните месеци от близо 0.83% до 647.06 пункта, но проблемите в отношенията между Турция и САЩ повлякоха и него до минус 0.66% преди закриващия аукцион. В самия край на сесията спадът бе ограничен. Така основният индекс приключи седмицата със спад от 0.14% до 639.34 пункта. Турция е един от петте най-големи търговски партньори на България и много от борсовите компании имат сделки със страната. Металургичната фирма "Алкомет" например е с турски собственици и изнася алуминиевите си изделия. Акциите й обаче се държат спокойно. Задълбочаващата се криза в  съседката ни  най-вероятно ще предизвика сътресения и у дома. С най-силен спад в цената сред 40-те най-ликвидни акции реагираха книжата на "Актив Пропъртис" АДСИЦ с 10.97% до 4.22 лв. за дял, "БФБ" АД с 4.03% до 5.95 лв., "Синергон холдинг" с 3.42% до 1.13 лв., "М+С хидравлик" с 3.36% до 7.2 лв. и "ЦКБ" АД с 3.31% до 1.75 лв. за един брой.

*Авторът е финансист, защитил е докторска степен (PhD Финанси, Инвестиции и Капиталови пазари) към Института за Икономически Изследвания на БАН, както и MBA към Lund University. Лицензиран инвестиционен консултант и брокер на ценни книжа. Представеният от него анализ е единствено със информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във