Банкеръ Daily

Пари и пазари

Lenovo отчете ръст от 12% на нетната печалба

Централата в Пекин

Lenovo Group отчете ръст на нетната печалба от 12% на годишна база до 665 милиона щ.долара, съобщиха от компанията. Базовата печалба на акция за пълната година е в размер на 5.58 щатски цента или 43.61 хонконгски цента, като за четвъртото тримесечие тя е съответно 0.36 щатски цента или 2.80 хонконгски цента. Съветът на директорите на Lenovo обяви окончателен дивидент на стойност 2.77 щатски цента или 21.50 хонконгски цента на акция за финансовата година, приключила на 31 март тази година.

Изминалите 12 месеца изправиха цялата индустрия пред няколко предизвикателства, включително геополитическа несигурност, недостиг на доставките на компоненти, въздействието от обменните курсове и глобалната пандемия от COVID-19 през четвъртото тримесечие.

Компанията от Fortune 500 на стойност 50 млрд. щ.д. обяви силни резултати за пълната финансова година и четвъртото тримесечие. Въпреки предизвикателствата в макроикономиката и индустрията, Lenovo отчита приходи за пълната финансова година в размер на 50.7 милиарда щ.д. за втора поредна година.

В един от най-важните периоди на глобална промяна и трансформация, на който сме били свидетели някога, Lenovo трансформира значително бизнеса си през изминалата година. "От постигането на печалба преди данъчно облагане в размер на 1.02 милиарда щ.д. до отчитането на почти рекордни приходи, не мога да съм по-горд от силното ни представяне", заяви президентът и главен изпълнителен директор на Lenovo Ян Юенцин. "Невероятно горд съм и с начина, по който продължаваме да реагираме на глобалната пандемия - като бизнес и като корпоративен гражданин. Въпреки че светът продължава да е изправен пред несигурни времена, аз съм убеден, че Lenovo ще се възползва от отличните си оперативни практики и глобално присъствие, за да продължи да реализира нашата стратегия за интелигентна трансформация и да се възползва изцяло от възможностите на "новата нормалност".

Глобални икономически фактори и прогноза

Изминалите дванадесет месеца изправиха цялата индустрия пред различни предизвикателства. Що се отнася до коронавируса, бизнесът се възползва от възможностите на съществуващите над 30 собствени производствени обекта на Lenovo и такива на трети страни по цял свят, за да пренастрои капацитета си и отново да балансира производството си. Географският баланс, наред с вродена ни гъвкавост и издръжливост, бяха в основата на отличното оперативно представяне през годината, като гарантираха непрекъснатото производство и доставките до клиентите през четвъртото тримесечие. Очакванията са тази основополагаща способност, наред с непрестанните иновации, да продължат да движат бизнеса в бъдеще. И това да позволи на компанията да се възползва от възможностите за дългосрочен растеж, създадени от "новата нормалност" на работа и обучение от вкъщи. Тази тенденция не само води до ръст при персоналните компютри и умните устройства, но и подкрепя центровете за данни и инфраструктура, които осигуряват по-бързи мрежи и дигитална консумация.

"Лено̀во груп лимитид" (Lenovo Group Ltd.), известна по-рано като Legend Group, откъдето идва новото име (Le от Legend и novo, на латински.: нов), е компания основана през 1984 г. в Пекин. Мажоритарният дял в Lenovo е собственост на контролираната от китайското правителство Legend Group Holdings.

Facebook logo
Бъдете с нас и във