Банкеръ Daily

Пари и пазари

Latvijas Banka се намеси и в брачния съюз

Централната банка на Латвия зае необичайно твърда позиция по отношение на социалните ценности с решението си да емитира монета, утвърждаваща брачната институция.

На 15 юни Latvijas Banka ще пусне на пазара сребърна колекционерска монета "Да или Да". Автори на дизайна са креативният съпружески тандем Криста и Рейнис Дзудзило. Това е дебютът им в сферата на този вид изкуство. 

Монетата ще може да се купи само на банковия уебсайт e-monetas.lv от 12 ч. (латвийско време) на 15 юни. Заради все още неовладяната пандемия от COVID-19 новите нумизматични продукти няма да са налични на гишетата на централната банка. Вече закупените чрез банковия сайт монети ще бъдат получавани единствно по пощата.

Авторите на дизайна са следвали следната концепция: в сватбените традиции на бъдещите мадоженци се задава един и същ въпрос, на който се очаква те да дадат утвърдителен отговор. Това е монета на абсолютното потвърждение, изразяващо се с дългоочакваното щастливо "да" - по едно както на лицевата, така и на обратната страна. Тези "да" символизират един отговор, едно убеждение, едно цяло, състоящо се от двама индивиди. Двете страни на монетата са като отражение една на друга и никой не може да каже коя е първата.

Златните отговори са оградени от златен кръг - идеалната форма, която няма начало и край, точно както любовта.

Когато човек подхвърли монета, изборът между двете алтернативи зависи от това на коя страна ще падне. "Брачната монета" променя правилата на играта, защото не дава възможност за провал. Човек трябва просто да зададе правилния въпрос.

Цената на монетата с номинал 5 евро е 53 евро, като всеки желаещ ще може да купи само една от емитираните общо 3000 бройки. Те са изсечени в полския монетен двор.

Колекционерските монети "Да или Да" ще са официално платежно средство в Република Латвия, но пускането им в обращение е твърде невероятно, защото те на практика са произведения на изкуството, имат нумизматична стойност и се търсят от колекционери и други заинтересовани страни. Те ще бъдат и прекрасен подарък за бъдещи брачни двойки, които ще си кажат "да" през лятото.

Това не е първият случай, при който Latvijas Banka се отклонява от класическата си дейност - тя е емитирала и монети, посветени на модернизма, на личната свобода и на предприемачеството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във