Банкеръ Daily

Пари и пазари

Лагард подготвя инвеститорите за промяна на политиката

Кристин Лагард

Председателят на Европейската централна банка - Кристин Лагард - каза на инвеститорите, че след десет дни ще има нови указания за паричните стимули и загатна, че през идната година могат да бъдат внесени свежи мерки в подкрепа на стопанството на еврозоната след като изтече валидността на извънредната пандемична програма PEPP.

В изказване пред телевизия "Блумбърг" няколко дни след като ЕЦБ обяви, че е повишила целевото ниво на годишната инфлация на 2% и че може да надвиши тази стойност пир известни обстоятелства, дамата обяви, че на официалното съвещание на управителния съвет на институцията на 22 юли (което анализаторите очакваха да е сравнително безлично) ще има "някои интересни отклонения и промени".

"Това ще бъде важна среща", каза госпожа Лагард във Венеция след сбирката на финансовите министри и централни банкери от Г-20 на 11 юли. И допълни, че насоките за бъдещата политика със сигурност ще бъдат осъвременени. 

Изненадващо ранното приключване на стратегическия преглед на ЕЦБ през миналата седмица съживи спекулациите за плановете на институцията в хода на възстановяването на блока на еврото от пандемията. Ревизията предвижда и мероприятия, сързани с климатичните промени и ще взема предвид и разходи на собствениците на жилища при пресмятане на инфлационните стойности.  

Госпожа Лагард очаква сегашния банков план за покупка на облигации в размер на 1.85 трлн. евро да остане в сила "поне" до март 2022-а. А след края му да последва "преход в нов формат". Дамата обаче отхвърли необходимостта от обсъждане на датата за изтегляне на програмата PEPP с мотив, че е "предпазлив оптимист" по отношение на възстановяването заради настъплениято на новия вариант "делта" на коронавируса , който застрашава връщането към нормален живот. ЕЦБ очаква наблюдавания напоследък ръст на инфлацията да продължи до края на годината, но да бъде временен. 

Председателят на "Банк дьо Франс" и член на управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало сподели сходно виждане на 11 юли с коментара си, че паричната политика може да се адаптира на всяко официално съвещание на банковия борд, а до края на годината ще има поне още четири подобни срещи. 

Единната европейска валута следеше с песимизъм изявленията на европейските централни банкери и в късния следобед на 12 юли се понижи до 1.1850 щ. долара. 

Подходът на ЕЦБ се различава от намеренията на някои от най-големите световни централни банки. Официални предтавители на Федералния резерв вече обсъждат кога да започнат да редуцират програмата си за стимулиране на националното стопанство, както и ускоряването на инфлацията. Все повече икономисти пък очакват "Бенк ъф Инглънд" да повиши лихвените проценти на Острова още през идната година. 25-членният управителен съвет на ЕЦБ обаче реши на съвещанието си през юни да продължи да купува облигации дори в по-големи количества през третото тримесечие, въпреки разногласията в редиците си. 

Самата Лагард коментира, че непосредствената задача на екипа е да оцени обстоятелствата и насоките в паричната политика, които трябва да бъдат преразгледани, както и прецизирането на всичките инструменти, използвани за изпълнение на новата стратегия.  

"Трябва да използваме целия наличен инструментариум, за да постигнем на практика 2% инфлация", обобщи Лагард. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във