Банкеръ Daily

Пари и пазари

КЗК ще анализира сделката между „Словения Броудбанд“ и „Телелинк“

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство за концентрацията между „Словения Броудбанд“ С.а.р.л. и „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД, съобщават от българската компания. Предстои  КЗК да извърши оценка на сделката и да се произнесе с решение по нея.

Припомняме, че в средата на ноември от „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД съобщиха, че в дружеството е постъпило писмо за намерение за закупуване на мажоритарен пакет от най-малко 51% от акциите на дружеството от компанията „Словения Броудбанд С. а. р. л.“, която е регистрирана в Люксембург.

В началото на ноември пък от "Телелинк Бизнес Сървисис Груп" обявиха готовност да предложат за продажба на БФБ мажоритарен пакет акции в размер над 50% през следващата година. Това съобщи тогава в свое изявление Любомир Минчев, съосновател и мажоритарен акционер на "ТБС Груп". Според него подобен инвеститор би подпомогнал разширяването на съществуващи и завоюване на нови пазари както в Балканския регион, така и във все по-перспективните корпоративни сегменти на западноевропейския, северноамериканския и глобален пазар.

От "Телелинк Бизнес Сървисис Груп" уточниха, че писмото за намерение не представлява обвързваща оферта, като наред и с други условия закупуването е предмет на одобрение и от националните антимонополни органи.

Днес пaзapнaтa ĸaпитaлизaция нa „Телелинк“, ĸoятo сe търгува нa "Бългapcĸaтa фондова бopca" от минaлaтa гoдинa, възлиза на 191 250 000 лева. В момента мaлĸo нaд 20%  oт aĸциитe на "Телелинк" са свободно търгуеми на борсата след като бяха продадени от основателя Любомир Mинчeв и дpyги aĸциoнepи. 

„Словения Броудбанд“ е собственик на "Юнайтед Груп България" ЕООД, която пък е едноличен собственик на капитала на „Вива Телеком България“, според Търговския регистър. Фирмата от Люксембург контролира и „Юнайтед медия“ С.а.р.л., която пък е едноличен собственик накапитала на Нова телевизия.

"ТБС Груп" навлезе в полезрението на големи международни ИКТ компании

„Считам, че "ТБС Груп" е достигнало ниво на развитие, на което такава компания би имала интереса от влезане на стратегически инвеститор, който да ускори и мултиплицира значително потенциала й. Логично е  евентуална такава инвестиция да бъде в размера на мажоритарен дял, който да гарантира на подобен инвеститор необходимата мотивация и контрол за постигането на тези цели”. Това отбеляза Любомир Минчев в изявлението си в началото на ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във