Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КЪЩИТЕ НА БЪДЕЩЕТО ВЕЧЕ СА СЪЗДАДЕНИ

Поскъпването на енергията и очертаващите се проблеми пред света за задоволяване на неговите енергийни нужди в следващите години вече водят и до сериозни промени в строителството. В развитите европейски страни вече е много модерна технологията за изграждането на къщи, които се отопляват и охлаждат практически без използването на познатите ни активни енергийни системи. За да стане това обаче, трябва да се изпълнят редица условия при градежа. Първото и най-важно е да се осигурят изолации от съвременни материали с дебелина не по-малко от 30-32 сантиметра. При това на всички страни - пода, тавана и стените. По този начин сумарната консумация на енергия пада до 15 киловат часа на квадратен метър годишно. За сравнение, само за отопление в панелно жилище сега отиват между 200 и 300 киловат часа годишно.
При прозорците и дограмата коефициентът на топлопреминаване също трябва да е нисък - не повече от 0.80 вата на квадратен метър. Което се постига единствено от тройни стъклопакети с аргон или криптон.
Важно е и проектирането на подобни жилища. Южното и югоизточното изложение у нас например позволяват максимално използване на слънцето като енергиен източник през по-студените дни. Съответно колкото по-големи са прозорците и има слънчево греене, толкова повече енергия се усвоява от жилището.
Проблемът с опресняването на въздуха (без да се използват за това широко отворени прозорци) се решава по две линии: влизащият въздух се прекарва през вкопани в земята тръби, където температурата му се повишава и, второ, затопленият в къщата въздух, чрез монтирането на специално съоръжение, предава топлина на влизащия отвън.
Енергийно спестяващите къщи се правят от познатите ни строителни материали - камък, тухли, дърво или метал. Но най-екологично и практично е да се използват носеща дървена конструкция и външна облицовка от дърво. Обяснението е просто - при необходимост от 30-сантиметрова външна топлоизолация допълнителна конвенционална стена (да речем от тухли) ще доведе до обща дебелина от порядъка на 50-60 сантиметра.
Що се отнася до цената, хора, които имат опит в строителството, казват, че оскъпяване е с около 15-20% в сравнение с обикновената технология, но пък се изплаща с годините многократно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във