Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КУРОРТИТЕ ДРЪПНАХА НАПРЕД

Ниските обеми и леко спадащият тренд бяха характерни спътници на иначе доста ликвидни дружества през изминалата седмица. И двата борсови индекса се движеха в почти перфектен синхрон, отразявайки само частично настроенията на пазара. SOFIX се покачи незначително до 877 пункта, а BG40 до нивата около 143 пункта. Причина за ръста на по-стария и тесен борсов индекс се оказа к.к. Слънчев бряг. Дълбоко скритият потенциал на курорта се разкри към края на седмицата, когато се получи сериозен ръст на цената до 21 лв. за акция. Най-вероятна причина за скока на котировките е предстоящото общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 24 март 2006 г. и на което се очаква най-накрая да се реши да бъде продадено ЕРП-то, което към момента е собственост на курорта. Според поканата за събранието окончателна цена на сделката се очаква да е 36 860 хил. лв. без ДДС, или около 19 лв. за акция.
Позитивно се развиха нещата и за акционерите на к.к. Албена. Книжата на северния курорт продължиха плавно да се възстановяват до 77-77.10 лв. за брой, след като в края на миналия месец се сринаха под 70 лв. за акция. Подобно възстановяване наблюдавахме и при к.к. Златни пясъци, чиито книжа седмица по-рано паднаха под 15 лв. за брой. Възходящото движение при книжата на БТК продължи, макар и при ниски обеми. Акциите на телекома се разменяха в спреда между 10.22 и 10.40 лв. за дял без определена посока. Подобно беше и развитието на събитията около книжата на Кремиковци. Инвеститорите се чудеха как да възприемат новината, че металургичният комбинат преговaря с водеща международна финансова институция за финансиране в размер до 300 млн. евро и цената на книжата му се луташе между 18 и 18.50 лв. за дял.
Акциите на повечето холдингови дружества се движеха с бавна стъпка надолу при ниски обеми. Индустриален холдинг България се топеше под натиска на дребни разпродажби и достигна до нивата под 3.90 лв. за дял. Дори новината, че Булярд корабостроителна индустрия АД ще строи два многоцелеви 9000-тонни кораба на обща стойност 26 млн. евро, не се отрази позитивно на котировките. Синергон Холдинг гравитираше около 5.80 лв. за дял, докато в самия край на седмицата се явиха котировки от 5.95 лв. след което търговията моментално се върна отново на нивата под 5.90 лева. Доверие Обединен Холдинг продължи низходящото си движение, като на много пъти проби в двете посоки нивото от 3.40 лв., където поне засега намира подкрепа.
Цигарените акции отново се представиха неубедително, от една страна, подкрепени от грандиозните планове на правителството за преструктуриране на холдинга, а, от друга, пострадаха от данните за сериозен спад в пласираната продукция от началото на годината досега. Според изпълнителния директор на Булгартабак холдинг Христо Лачев продажбите на цигари за първите два месеца на годината са около 772 т в сравнение с 3200 т за същия период на миналата година, което е спад от около 75 процента. За разлика от тях финансовият сектор преживя макар и минимален подем. Книжата и на двете по-ликвидни банки, търгувани на БФБ-София, поскъпнаха през седмицата. При ниски обеми акциите на Централна кооперативна банка поскъпваха в края на почти всяка сесия до 6.40 лв. за дял, а тези на ДЗИ Банк прескочиха отново 3.70 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във