Банкеръ Daily

Пари и пазари

Купувай бясно на червено

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

 

Инвеститорите в държавни дългови книжа ги купуват с голямо настървение, независимо че доходността им навлиза все по-дълбоко в  червената територия.

ФЕД  предприе   намаляване на лихвите, но с нежелание, и това бе  усетено и от пазарите. Трябва  да се знае, че ФЕД никога не предприема солово повишаване или намаляване на лихвите, а го прави методично, с малки стъпки и в продължение на две до три години. В най-близкото минало лихвата бе свалена с най-големи стъпки и най-рязко - от 6.5% до 1% в рамките на периода от 2001 г. до 2003 година. А беше  най-продължително и на най-ниско ниво - от 0.00%, в периода от декември 2008 г. до декември 2015-а. 

Срещите и разговорите с цел потушаване на търговската война между САЩ и Китай продължават вече повече от  година, но засега единственият резултат е поетапно вдигане на митата и въвеждане на нови търговски ограничения и забрани. Ето защо разочароващите данни за състоянието на световната икономика съпътстват ежедневието на инвеститорите  и дилърите. Като капак на всичко дойде и поредното изявление на Тръмп за налагане на нови, по-високи мита върху  китайските  стоки за 300 милиарда долара. В отговор Поднебесната империя обезцени юана. Като допълнителни черни краски към и без това тъмната геополитическа обстановка може да се добавят, както лютият търговски спор между Япония и Южна Корея, който се движи към  откровена война, така и изстрелваните от Северна Корея ракети и достигащото точка на кипене  напрежение около маршрута на нефтените танкери през Ормузкия проток. Като капак на всичко Европа е в обтегнати отношения и  със САЩ,   с Великобритания, а разривът вътре в самият Европейски съюз като че ли е въпрос на време.

Казаното дотук обяснява защо пазарните участници пренасочват вниманието си от корпоративните към държавните ценни книжа. В резултат на което световните борсови индекси се оцветиха в червено, като Down Jones Industrial Average потъна с 4.3% за последната една седмица, а NIKKEI и DAX - съответно с по 4.7% и 4.8 на сто. Най-много пострада китайският Shanghai Comp., който загуби 5.6 процента. В същото това време инвеститорите бясно купуваха държавни ценни книжа, нажежавайки пазара до червено и понижавайки доходността им до точката на замръзване. Облигационните емисии със срочност 10 години до падеж на Швейцария вече "носят" минус 1%, на Германия - минус 0.6%, на Холандия - минус 0.5%, и на Франция - минус 0.35 на сто.

Българските книжа, търгувани на вътрешния и международния пазар, продължават да стават все по-атрактивни и цените им продължават да растат, в пълен синхрон със случващото се на световните финансови пазари. Цените им отчитат рекордно високи стойности, а доходността им, която е в обратно пропорционална зависимост, е на рекордно ниски лихвени равнища. Котировката на най-дългосрочната ни облигация - с падеж 2035 г., поскъпна бясно с 2 евро за последните пет работни дни, а доходността й се понижи с 13 базисни точки и вече е на рекордно ниското ниво от 1.33% на годишна база. С по-скромните 50 евроцента увеличиха цената си  книжата ни с падежи 2028 г. и 2027 г., а доходността им се понижи с по 7 базисни точки съответно до 0.31% и 0.20% на годишна база. Емисията ни с падеж 2024 г. вече втора седмица се търгува на червена територия и "носи" доходност от минус 0.02% годишно. Най-краткосрочните ни книжа с падежи 2023 г. и 2022 г. продължават да навлизат в тъмночервената зона и носят съответно минус 0.09% и минус 0.23% годишна доходност.

Държавните облигационни емисии, търгувани на вътрешния  вторичен пазар, продължават да са дефицитна стока и сделките с тях не са често срещано явление. Най-дългосрочната ни емисия - с падеж 2039 г., се котира при 1.48%, а тези с падежи след 10 и 5 години - при 0.36% и 0.00% годишно. По-краткосрочните ни книжа носят отрицателна доходност, като котировките на тези с падеж до една година, сочат минус 0.40 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във