Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Купувачите запазиха хладнокръвие

Въпреки силните турбуленции на международните капиталови пазари, инвеститорите на "БФБ-София" запазиха присъствие на духа, а търговията се развиваше при преобладаващо позитивни нагласи. Разпродажбите по цял свят се подхранваха от рисковете, които крият предстоящите санкции срещу Русия, както и от противоречивите икономически данни от Китай. Очевидно тези "дреболии" не представляват заплаха за българските компании, тъй като акциите на основната част от тях продължиха да поскъпват, при това случаите на ударен възход не бяха единични.


Въпреки седмичния ръст на SOFIX "сините чипове" не се представиха еднопосочно. Лидер по поскъпване сред дружествата, включени в изчислението на най-стария и представителен борсов индекс, се оказа "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ. Компанията увеличи капитализацията си само за седмица с над 10% - до 0.67 лв. за дял, при приемлив изтъргуван оборот. В списъка на отличниците на седмична база се наредиха също така Първа инвестиционна банка (ПИБ) и "Индустриален холдинг България". Акциите на третата по размер на активите банка в България продължиха да бележат нови върхове, като сумарният ръст по позицията за последните пет борсови сесии се "ограничи" до малко под 6%, или 4.17 лв. за дял. Бившият приватизационен фонд от своя страна успя да постигне сходен ръст в капитализацията си, след като търговията на борсата се концентрира около нивата непосредствено до 1.50 лв. за дял.


След дълго и мъчително чакане щастието споходи и акционерите на "Еврохолд България". Книжата на финансовата група успяха да се откъснат от нивата непосредствено над 1 лв. за акция и отбелязаха седмичен ръст от малко над 3.5%, при относително добри изтъргувани обеми. С ръст от над 7% приключи седмицата и за дъщерното й застрахователно дружество "Евроинс България". След едномесечна консолидация на нивата около 1.60 лв. за дял книжата на българското подразделение от структурата на "Евроинс иншурънс груп" тръгнаха отново нагоре, като за момент дори "удариха" 1.92 лв. за дял. Сходно като сила движение, но в противоположна посока, наблюдавахме при акциите на "Стара планина холд". Капитализацията на бившия "Централен приватизационен фонд", в чийто портфейл влизат крупни дялове от "М+С Хидравлик", "Хидроелементи и системи" и "Елхим Искра", отбеляза рязък спад от близо 7% до 4.25 лв. за дял. Същевременно книжата на "М+С Хидравлик" поевтиняха далеч по-скромно с около 2% - до 13.50 лв. за един брой.


Изключително балансирани настроения наблюдавахме при акциите на "Химимпорт". Книжата му първоначално поскъпнаха до нивата в подножието на 2.40 лв. за дял, след което се "спуснаха" до стойностите, при които стартираха седмицата или 2.31-2.32 лева. Дъщерната на "Химимпорт" банка - Централна кооперативна банка (ЦКБ), остана встрани от ентусиазма споходил ПИБ, и дори отбеляза спад в капитализацията си с около 2% - до 1.55 лв. за дял.


Без никакво съмнение изненадата на изминалата седмица бяха акциите на "Доверие Обединен холдинг". Книжата на дружеството отбелязаха впечатляващите 32% ръст до нивата около 1.40 лв. за брой, при това съчетан с доста прилични за позицията изтъргувани обеми. На този етап не е съвсем ясно какво предизвиква подобна еуфория точно в настоящия момент, но като част от възможните причини за оптимизъм може да предположим, че е ударното поскъпване на акциите на "Софарма трейдинг" през последните няколко месеца, които вероятно все още имат солидно представителство в портфейла на холдинга. Солиден ръст от около 35% до нивата над 0.50 лв. за дял отбелязаха и книжата на "Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт" АДСИЦ. Същевременно през борсата преминаха над 314 хил. акции от капитала на дружеството. Преди седмица стана ясно, че "Визио Медия" ЕООД е увеличило дела си в компанията от 0.58% до 8% на 25 февруари. Продавач са инвеститори със сметки в полския "Централен депозитар".Кирил Иванов,инвестиционен консултант

Facebook logo
Бъдете с нас и във