Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КУПУВАЧИТЕ НА КОМПЕНСАТОРКИ ПАК СЕ ПРИТАИХА

Апокалиптичните предсказания, че цените на компенсаторните инструменти ще катастрофират, ако не бъде сключена поне една голяма приватизационна сделка, започнаха да се сбъдват. Само за броени дни котировките на записите спаднаха от 23 на 21% от номиналната им стойност. Още по-трагично е положението със земеделските бонове. Те поевтиняха от 17 на 14 процента.
Причината за рязкото поевтиняване на лучниковките е по-скоро пазарна. От една седмица насам купувачите, които се нуждаеха от компенсаторки за погасяване на лихви от задълженията си по ЗУНК, се оттеглиха. В същото време от близо месец няма нито един сериозен клиент, който се нуждае от книжа, за да плаща по приватизационни сделки. Последният голям купувач бе РМД-то, което придоби пловдивският Комбинат за цветни метали.
От другата седмица обаче върху пазара ще въздействат и чисто психологически фактори. Надвисналата опасност сделката за ВЕЦ-овете от каскадата Санданска Бистрица да се провали ще прогони клиентите за покупка на компенсаторен ресурс за около 30 млн. щ. долара. Освен това се говори, че чехите от Енерго про са напазарували още преди месеци земеделски бонове, за да плащат по сделката. Това означава, че при евентуалния й провал ще трябва да продават книжата си, защото не им трябват. Според брокери именно това е основната причина котировките на селските номинали да поевтинеят катастрофално. При положение че продавачите продължават да натискат пазара с офертите си, и при сегашното слабо търсене на бонове, цените могат временно да достигнат и до исторически ниски нива от 8-10 процента.
Но не всичко е загубено. Неизползваните досега бонове са едва за около 300 млн. лв., така че дори ако търсенето нарасне минимално, цените им може да подскочат рязко. Продължава обаче да виси проблемът дали земеделските книжа ще могат да се използват за плащания по бъдещи приватизационни сделки. Дори водещите юристи са разделени по въпроса.
На пресконференция, проведена през седмицата, членовете на Асоциацията на притежателите на компенсаторни записи изразиха безспокойство, че някои инвестиционни посредници се опитват да диктуват изкуствено цените. Те държат на склад огромни номинали, които могат да пуснат на пазара, когато си поискат. Според сдружението повечето областни управи вече са приключили с издаването на записи. На министерствата им остава да емитират още номинали - за не повече от 10-15 млн. лева. Така че цените не могат да спадат заради бълването на нови количества.
Проблемът е, че и от другата страна на барикадата не се случва нищо. На търговете от масовата приватизация не се предлагат интересни пакети, няма ги и така чаканите процедури за раздържавяване на големи предприятия. Прави впечатление, че напоследък се отварят процедури за продажбата на дружества като Ален мак и ММЦ Приморско, което всъщност е обособена част от ВМТ Орбита - също от списъка за целева приватизация. Така че евентуалното им сключване няма да засегне пазара на компенсаторки. Тъжната картина се допълва и от факта, че приключиха плащанията на преференциалните акции на ЛУКойл Нефтохим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във