Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КУПУВАЧИ ЗА КОМПЕНСАТОРКИТЕ НЕ ЛИПСВАХА

Търговията с компенсаторни инструменти бе неочаквано активна през изминалата седмица. Въпреки привидната липса на повод за инвестиции в такива книжа купувачи съвсем не липсваха. Поне до сряда, когато в резултат на големи прехвърляния двата вида компенсаторни записи поскъпнаха до 67.50% от своя номинал. Тези високи нива предизвикаха смут сред останалите участници в търговията и ликвидността на рестутиционните книжа рязко спадна. Продавачите изтеглиха офертите си до нивата на големи сделки, което разшири спреда между котировките до 4-5 стотинки. До края на сесията в сряда, както и по време на търговията в четвъртък, основната част от разменените книжа бяха резултат от прехвърляне на по-големи пакети, чийто получател бе някой от познатите напоследък основни купувачи. Цените, на които се регистрираха въпросните сделки, бяха в диапазона 64-65.50% от номинала
За разлика от записите, поименните компенсационни бонове не се радваха на подобен значителен интерес и повечето сделки се сключваха под диктата на силните на деня. Основните купувачи на такива книжа са държаха доста пасивно, принуждавайки продавачите да се разделят с боновете си на нива под 64% от номинала. Към края на седмицата сделки се сключваха в широкия интервал от 63.50 до 60.50% от номинала.
Засега няма фундаментална промяна в ситуацията около издадените до момента компенсаторни инструменти. Както стана дума и преди, други, по-важни задачи стоят за решаване от правителството и парламента. По всичко изглежда, че ще влезем в Европейския съюз без адекватно обезщетение за извършената преди повече от половин век национализация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във