Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Купи златно кюлче - спаси носорог

В средата на февруари, точно когато кризата от COVID-19 набираше сила, канадската златодобивна компания B2Gold направи необичайното съобщение, че дарява 1000 унции злато, за да помогне за спасението на "критично застрашено световно съкровище": черните носорози на южноафриканската държава Намибия.   

Инициативата впечатлила   филантропите. И обещавала да се превърне в разумна инвестиция за онези, които я подкрепят. Дареният от B2Gold жълт метал в онзи момент струвал  близо 1.5 млн. щ. долара (или по груби сметки 1500 долара за тройунция) и бил преработен в златни кюлчета с различни размери,върху  всяко от които - с изображение на женски носорог и малкото й. Идеята била тези кюлчета да се продадат по  пазарната цена плюс 15% премия за съхранение. Средствата трябвало да се инвестират в дългосрочно стабилно финансиране, както и в подкрепени от обществото усилия за защита на животните от неспиращите набези на бракониерите, които ги убивали заради роговете им. Те струват в някои азиатски държави  повече от теглото им в злато, защото ги смятат  за сигурен лек срещу махмурлук,срещу главоболие и дори срещу рак. 

В Африка през 60-е години на миналия век е имало над 100 хил. черни носорози - по оценка на експерти. В момента в дивата природа на свобода живеят не повече от 5700 животни. В северозападна Намибия те скитат на широка и твърде отдалечена от шосета и пътища територия, в която рейнджърите почти не могат да патрулират.  

Златните кюлчета на B2Gold са изработени от суровина, добита в мина в Намибия. Десет половинкилограмови парчета били продадени в рамките на няколко дни по време на два търга: единият - в столицата Виндхук, а другият - на голяма миньорска конференция в Кейп Таун, Южна Африка. Идеята за проекта е на Джинджър Мони - продуцент на филми за дивата природа и природозащитник. Тя е член на борда на фонда Save the Rhino Trust Namibia, който B2Gold подкрепя с кешови дарения от няколко години. Когато планът бил реализиран, златото се търгувало за грубо 1500 щ. долара за тройунция. В резултат на разпространението на пандемията и на бягството на инвеститорите към сигурни убежища, то впоследствие дори надхвърли 2000 долара за тройунция, а в следобедната търговия на 21 октомври металът за незабавна доставка се разменяше срещу 1925 долара за тройунция. Това прави първите продажби на кюлчета добра инвестиция, защото дори с 15-е процента премия купувачите,които са решили да продават, получават солидна печалба за съвсем кратък период от време. 

Средствата от първите продадени кюлчета помагат да се допълнят   недостигащите пари за заплати на рейнджърите и за закупуване на патрулни коли за преследване на бракониерите. В рамките на четири месеца са разпределени над 200 хил. щ. долара (3.5 млн. намибийски долара). 

B2Gold продава 600 златни кюлчета в Африка и в момента е разширил кампанията си в Северна Америка, където се надява да реализира успешно останалите 400 кюлчета,  въпреки по-високите цени на златото. Главният изпълнителен директор на компанията - Клайв Джонсън е убеден в успеха на инициативата. Просто защото хората са готови да платят и по-скъпо, за да помогнат за спасението на животни, които пребивават на планетата повече от 50 млн. години. И то със злато от експлоадирала звезда, попаднало преди 6 млрд. години в недрата й точно в Намибия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във