Банкеръ Daily

Министърът на енергетиката Александър Николов:

Към момента няма риск за енергийните ни доставки

"Приехме продължаване на компенсациите в сектор "Енергетика", така че всички граждани да знаят, че не трябва да се опасяват от високите цени на тока и газа".

Това обяви министър-председателят Кирил Петков след заседанието на Министерския съвет, провело се днес - на 24-и февруари. Той бе категоричен, че българското правителство стои твърдо зад възможностите за компенсация.

"Тя ще обхване сметките до края на месец март. Няма промени и по трите заявки за компенсации - на операторите, на потребителите на природен газ и на тези, свързани с индустрията" - добави министърът на енергетиката Александър Николов.

Във връзка с рисковете да спрат енергийните ни доставки от "Газпром Експорт", Николов коментира, че е трудно да се прогнозира подобно нещо, но той и екипът му проучват всички алтертативни трасета и партньори.

Енергийният министър успокои гражданите, че към момента няма забавяне на количествата от природен газ - доставките са нормални, но все пак това не означава, че не съществува риск.

По отношение на алтернативните възможности за снабдяване с енергийни доставки, Николов посочи Южния газов коридор, който е конвенционално трасе, и опциите за втечнен газ.

Той на няколко пъти повтори, че към момента няма индикации за риск от забавяне на доставките ни на петрол - както откъм рафинерията, така и на търговски принцип. Въпреки това увери журналистите, че ще проведе разговори с всички кооперативни партньори и съмишленици в близост.

Така, в случай на прекъснати доставки, правителството ще разполага с готов сценарий за действие.

Накрая министърът на енергетиката отново завърши с успокояващото изявление, че в момента не сме получили никакви индикации за проблеми в сектор "Доставки на енергийни ресурси".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във