Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КРИЗАТА СЪБУДИ НАЙ-ЛОШИТЕ ПРЕДЧУВСТВИЯ

Не пушете, затегнете коланите!
Какъвто и смисъл да вложим в този широко популярен израз, няма да сбъркаме. Във всички случаи ни чака аварийно приземяване. Икономиката на света навлезе в рецесия и последиците от нея няма да подминат България. Щетите, които ще понесе местното стопанство през следващите месеци, зависят много от действията на правителството. Важен фактор в случая е компетентността на хората, ангажирани със създаването на спасителни мерки. Естествено, няма човек на планетата, който да знае с абсолютна точност какво трябва да се направи, за да бъде приземяването по-меко, и в този смисъл не можем да очакваме поредица от безгрешни ходове на управляващите. Но със сигурност една от най-важните стъпки към успеха е реалистичният поглед върху ситуацията - нещо, което трудно може да се каже за някои български представители на властта. И все пак, да се надяваме, че нашият бизнес вече се е подготвил да посрещне трудните времена, които предстоят.
Що се отнася до фондовите пазари обаче, техните мъки започнаха много по-рано и продължават вече повече от година. Изпреварващата реакция на инвеститорите по отношение перспективите пред реалната икономика доведоха борсовите индекси до нива, които доскоро изглеждаха невъзможни. Подобна съдба сполетя и българския пазар, който слезе до четиригодишно дъно, измерено чрез индекса SOFIX. Най-старият борсов индикатор в страната преживя една от тежките седмици в своята история, смъквайки се под 500 пункта за първи път от края на юни 2004 година... Всъщност през последните осем борсови сесии SOFIX не успя да затвори дори със стотна на зелена територия, отхвърляйки дори най-малкия намек за оптимизъм.
Повод за покупки не дадоха и тримесечните отчети на публичните компании, въпреки че някои от тях се оказаха не толкова лоши. По всичко личи, че инвеститорите са решили да калкулират в оценките си най-лошия сценарий от кризата. Така пазарната капитализация на доста публични компании достигна нива, които трудно могат да бъдат оправдани дори ако същите затворят врати още на следващия ден. А това определено не стои на дневен ред. Цените на тези дружества вече са такива, че при други условия биха предизвикали напълно заслужен изблик на носталгия сред пазарните участници с повечко стаж. Вместо да се превърне в стимул обаче, подобно завръщане в миналото засега се приема с почти пълно безразличие от инвеститорите.
Оказа се, че те обърнаха повече внимание на оповестеното намерение на Химимпорт да увеличи акционерния си капитал. Търсената сума от 200 млн. лв. едва ли може да се определи като лесна за намиране в условия като сегашните. Така евентуалният успех на увеличението бе поставен под въпрос, ако парите не бъдат осигурени от мажоритарния собственик. Последното, заедно с липсата на подробности за целта на мероприятието, още повече притесни някои акционери и книжата на една от най-големите публични компании буквално се сринаха. В петък (31 октомври) акциите на Химимпорт се разменяха по 2.65-2.70 лв. за брой при силен превес на продавачите. В такива условия трудно можеше да се очаква нещо позитивно за останалата част от пазара и особено за дружествата, собственост на холдинга. Акциите на Централна кооперативна банка например също се оказаха сред засегнатите от силни разпродажби, слизайки до немислимите доскоро 1.27-1.30 лева. При тази цена трезорът с активи от над 1.6 млрд. лв. има пазарната стойност на един средно голям градски мол...
Странни неща се случват наистина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във