Банкеръ Daily

Пари и пазари

Кризата с чипове се задълбочава

"Даймлер" и "Ягуар ленд роувър" са последните производители на автомобили, които предупредиха за свити продажби в резултат на глобалния недостиг на полупроводници. При това несигурните доставки на чипове през второто полугодие ще се влошат с още 50% от първоначалните прогнози.  

Акциите на индийската компания майка на британския производител на луксозни возила - "Тата мотърс" - загубиха 10% от пазарната си оценка на борсата в Мумбай на 6 юли - най-дълбокият дневен спад за последните почти три месеца. Книжата на "Даймлер", който е собственик на "Мерцедес - Бенц", пък олекнаха с 1.8% във Франкфурт. 

Недостигът на автомобилни чипове, който започна да се усеща още през декември 2020-а, се задълбочи през тази година успоредно с нарастващото търсене на персонални устройства в хода на постепенното отпадане на противопандемичните ограничения и с активизирането на имунизацията на населението на планетата. Предлагането ще продължи да надвишава търсенето до края на тази година и вероятно ще се прехвърли и през 2022-а, опасяват се анализатори от бранша. То заплашва да ореже продажби за 110 млрд. щ. долара на автомобилния сектор, прогнозира консултантската фирма "Аликс партнърс". Производителите на автомобили пък ще са принудени да реформират начина, по който се снабдяват с електронните компоненти, станали жизнено важни за съвременния дизайн на превозните средства.   

"Недостигът на чипове в момента е много динамичен и труден за предсказване", посочва "Ягуар ленд роувър" и очаква затрудненията да продължат и през идната година. "Мерцедес-Бенц" пък се оплаква, че нередовните доставки на електроника през второто тримесечие са ограничили до 27% скока на търсенето, като особено критичен е бил недостигът през юни. Най-големият производител на луксозни коли в света очаква спазмите във веригите за доставки да се запазят и през третото и четвъртото тримесечие. 

Двете компании от Европа последваха примера на китайския автомобилен гигант SAIC Motor да ограничат производството на коли в резултат на кризата. Китайската група е орязала с около 500 хил. броя планираните продажби на едро през първото полугодие, съобщи агенция "Блумбърг" на 5 юли. Други производители от бранша, между които "Нисан мотър", "Хюндай мотър" и "Фолксваен", също предупреждават, че изчерпващите се запаси заради липсата на полупроводници ще продължи да компрометира продажбите и през лятото.   

В САЩ автомобилните сделки рязко са се влошили. От почти рекордните продажби на 18.6 млн. превозни средства на годишна база през април, те са намалели до 17.1 млн. през май и до 15.7 млн. през юни, по оценка на анализатори на "Дойче банк". 

Недостигът на чипове обаче може да донесе и облаги на производителите на автомобили. "Ягуар ленд роувър" обяви, че ще произвежда с приоритет "коли с по-висока норма на печалбата". "Форд мотър" пък констатира, че недостигът на нови превозни средства качва цените на автомобилите втора употреба, както и печалбите на кредитното му поделение. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във