Банкеръ Weekly

Пари и пазари

КРИЗА НА ДОВЕРИЕТО МОРИ ДОЛАРА

Щатската валута преживя емоционална седмица в навечерието на католическия Великден. Тя обходи диапазона 1.5903-1.54 щ. долара за едно евро. Прекара няколко дни под петата на швейцарския франк (на по-ниски цени). И се установи в близост до 98 йени.
Основна заслуга за тези вълнения има Федералният резерв, който понижи на два пъти - сконтовата лихва от 3.25 на 2.5 процента. Основната лихва по федералните фондове пък бе намалена еднократно със 75 базови точки - на 2.25 процента. Главната цел на мероприятието е да се стимулира икономиката на страната, но с уговорка, че инфлацията е под строго наблюдение. И тъй като пазарните играчи очакваха дори 1% намаление на базовата щатска лихва (до 2%), те решиха, че оттук нататък централните банкери ще са по-умерени в лихвената си политика, което увеличи притегателната сила на акциите и облигациите. Както и на валутата.
Засега от фундаментална гледна точка нищо не се е променило в САЩ. Индустриалният продукт на страната е намалял с 0.5% през февруари при прогнозирано понижение от 0.1%, съобщи на 17 март Федералният резерв. Използваемостта на мощностите, която измерва дела на съоръженията в експлоатация, е спаднала от 81.5% през януари на 80.9% през миналия месец - най-ниската стойност на показателя от ноември 2005-а насам. Промишлените предприятия свиват производството, защото резкият спад на жилищния пазар принуждава американците да ограничават разходите си за мебели, за домакински уреди и автомобили. Така че увеличението на износа, който досега стимулираше производствения сектор, може да се окаже недостатъчен да поддържа икономическия растеж. Индексът на производствена активност в щата Ню Йорк пък се е понижил от минус 11.7 пункта през февруари на минус 22.2 през март - най-ниската стойност на показателя, откакто през 2001-ва нюйоркският клон на Федералния резерв започва да го изчислява. Всички стойности под нула са признак за охлаждане в сектора.
Индексът на производствените цени се е увеличил с 0.3% през февруари при прогнозиран ръст от 0.4 процента. Базовата му съставка (без хранителните продукти и енергията) е нараснала с 0.5% - двойно под очакванията на експертите. Тези данни, комбинирани с новината от края на миналата седмица, че февруарските потребителски цени не са се променили спрямо януарските, показват, че местните компании вероятно ще отчетат по-ниски печалби през тази година, защото свитото потребление ограничава потенциала им да качват цените. Балансите на американските домакинства са в такова тежко състояние, че те в никакъв случай няма да могат да поемат по-високите разходи на входа на производствения сектор. Стачката на работниците от Америкън ексъл манюфекчъринг енд холдингс - най-големия доставчик на автомобилни оси на Дженеръл мотърс, влошава още повече нещата, като икономисти очакват тя да отнеме поне 0.2% от ръста на БВП през първото тримесечие.
Чуждестранните инвеститори са купили щатски ценни книжа за чисто 37.4 млрд. щ. долара през януари, съобщи финансовото министерство в началото на седмицата. Молбите за обезщетение при безработица са се увеличили с 22 хил. през миналата седмица. А индексът на водещите индикатори се е понижил с 0.3% през февруари - пети пореден месец на спад на показателя. Тези данни показват, че стопанството на САЩ е изправено пред по-голям риск да изпадне в рецесия. Икономисти очакват 0.1% ръст на БВП на страната през първото тримесечие на тази година.
Валутни анализатори очакват зелените пари да поскъпнат до 1.5280 щ. долара за едно евро през идните няколко седмици и след това да възобновят спада си до 1.60 щ. долара за евро.
Инфлацията в еврозоната се е повишила до 3.3% годишно през февруари, съобщи на 14 март статистическата служба на Европейския съюз - достатъчно сериозно основание Европейската централна банка да не понижава основните лихви на общността. Двама членове на изпълнителния борд на ЕЦБ вече коментираха, че еврото не е поскъпнало драстично към всичките си основни конкуренти, а само към щатската валута. И според единия от тях - Юрген Щарк, става въпрос не за силно евро, а за слаб долар. Неговият колега Лоренцо Бини Смаги пък коментира, че за износа на еврозоната значение има търговско претегленият обменен курс, а не съотношението към една конкретна валута. Всъщност именно отказът на ЕЦБ да последва Федералния резерв в понижението на лихвите доведе до 18% ръст на единната европейска парична единица към щатската. За сравнение, еврото е поскъпнало само с 8.6% към кошницата от валути на своите основни търговски партньори и износът от общността расте, сочат последните данни за сектора. Което дава възможност на централните банкери да се борят с инфлацията, като оставят лихвите без промяна.
На 20 март ЕЦБ даде назаем 15 млрд. евро на банките от еврозоната при 4.13% лихва. Кредитните институции са подали заявки за общо 65.8 млрд. евро. Банките ще върнат парите на 25 март. Лихвите овърнайт са се задържали 4.2% на 20 март - най-високата им стойност от септември 2007-а насам, което показва, че ликвидността на паричните пазари отново пресъхва.
През седмицата Бенк ъф Инглънд също наля свежи пари в банковата система на Острова в размер на 5 млрд. англ. лири на официалната лихва от 5.25 процента.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше много активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 2069.5 млн. евро (4047.6 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 1.3% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във