Банкеръ Daily

Пари и пазари

Кристалина Георгиева съзира устойчив инфлационен ръст в САЩ

Урлавляващият директор на Международния валутен фонд - Кристалина Георгиева, коментира на 7 юли, че по-нататъшна фискална подкрепа в Съединените щати може да нагнети инфлационен натиск, а рискът от стабилен ръст на цените би наложил по-ранно от предвиденото увеличение на лихвените проценти. По-високи лихвени равнища в Америка, на свой ред, биха довели до рязко затягане на глобалните финансови условия и до значителен отлив на капитали от развиващите се и нововъзникващи икономики.

Госпожа Георгиева отправи предупрежденията си в блог, публикуван на 7 юли едновременно с обяснителна бележка до страните от Г-20, придружена със заключения от проучванията на Фонда.

Оценката на МВФ за щатските инфлационни рискове се появява в условията на остри критики на законодателите републиканци на плановете на президента Джо Байдън да похарчи трилиони долари за инфраструктура, детски заведения, колежанско обучение на общности в неравностойно положение и за по-разгърнати домашни грижи за възрастни и лица с увреждания. 

Георгиева подчертава, че ускореното възстановяване на САЩ от пандемията от COVID-19, което може да качи до 7% икономически растеж на страната през тази година (срещу 6% на световното стопанство), ще облагодетелства много държави чрез по-интензивен търговски обмен. Набиращата скорост инфлация обаче може да се окаже по-устйчива от очакванията. А растящите цени на суровините и на хранителните продукти, които вече са най-високи от 2014-а насам, ще постави в риск от недохранване много хора от по-бедните региони.  

Пазарните очаквания са котировките на борсовите стоки да останат под контрол през следващите няколко години, но инфлационните перспективи варират за отделните развити стопанства. Инфлационният подем е по-бърз във Великобритания, САЩ и еврозоната и остава вял в други, например в Япония.   

МВФ предупреждава, че световната икономическа перспектива остава несигурна заради еволюцията на пандемията и напредъка на имунизационния процес, както и заради опасенията, че инфлацията може да се окаже по-упорита от предвижданията. Което ще принуди американските парични стратези да започнат да въвеждат по-стриктна монетарна политика, а това може да навреди сериозно на развиващия се свят и да задълбочи неравенството.  

Гспожа Георгиева повтори призива си за спешни действия на Г-20 по ускоряване на имунизацията на високорисковите групи от хора и предупреди за "влошаващо се възстановяване на две скорости", което ще остави голям брой държави далеч след САЩ, Китай, еврозоната и няколко други бързо възстановяващи се пазари. 

МВФ работи съвместно със Световната банка и с други институции за експресното придвижване на плана на стойност 50 млрд. щ. долара, който трябва да сложи край на пандемията. Госпожа Георгиева е убедена, че по-бързият прогрес ще влее допълнително трилиони долари в световния продукт. 

Международният кредитор настоява правителствата да продължат да провеждат подкрепяща националните икономики парична политика, но същвременно да държат изкъсо инфлацията и рисковете за финансовата стабилност. А държавите, в които възстановяването се ускорява, какъвто е случаят със САЩ, е наложително да не дсе вземат прибързани прекалени мерки срещу преходните повишения на инфлацията, препоръчва Георгиева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във