Банкеръ Daily

Пари и пазари

Криптовалутите скочиха с 10% заради убийството на Солеймани

Скок на цените на биткойн след убийството на иранския генерал Касем Солеймани отвори дискусия сред инвеститорите за криптовалутата като сигурен актив във времена на геополитически и икономически сътресения, предава изданието CoinDesk.

Криптовалутата повиши стойността си със 7500 долара, което е около 10 %, след като Солеймани беше убит при смъртоносен удар с дрон, разрешен от президента на САЩ Доналд Тръмп. Американските акции спаднаха, тъй като инвеститорите се притесняват, че конфликтът между двете държави може да ескалира в продължителна и опасна война. Цените на петрола пък се повишиха след убийството, предвид статута на Иран като един от най-големите производители. Това предвещава по-високи разходи за бензин за американските потребители.

"Актовете на насилие и войната могат да създадат инфлация и това е доказвано не едни път в миналото. Отношенията между САЩ и Иран сега могат да доведат до по-голямо търсене на биткойни, доколкото биткойнът е хеджиране срещу инфлацията", казва Грег Циполаро, съосновател на Digital Asset Research, компания за анализи на криптопазарите.

"Когато търговците се страхуват от увеличаване на риска или от фона на конвулсивните фондови пазари, парите се изтеглят от по-рисковите активи и се прехвърлят в "по-безопасни" като злато, което се очаква да бъде по-надежден склад на стойност", допълва още той. 

Според инвеститорите в биткойни, макар че криптовалутата няма златен блясък или дългогодишен опит за съхранение на стойност, тя има ключовото свойство да бъде трудна за извличане; доставката на нов биткойн е строго регулирана от оригиналния му код за програмиране на 11 години. Защитниците на биткойна отбелязват, че адресите на личните данни или "ключовете", необходими за харченето на криптовалутата, са далеч по-лесно преносими от златните кюлчета в свят, разкъсван от война или просто хиперинфлация.

Но дори и сред изцяло ангажирани с криптовалути търговци, остава открит дебатът дали биткойните всъщност са актив на сигурно убежище. Специализираното в криптовалути и валути издание Quantum Economics показа на читателите си диаграма, направена от компанията за икономически анализи CoinMetrics, и показваща връзката между биткойна и златото - приети от повечето инвеститори като хедж срещу инфлацията. Тази връзка наскоро се премести от отрицателна към положителна. Въз основа на данните, събрани от CoinMetrics, коефициентът на корелация за едногодишен период между злато и биткойн вече е 0,15, спрямо -0,04 през май 2018 г. Но Грийнспан, основателят на Quantum Economics заяви, че корелацията изглежда "слаба".

В случая с Иран има предположения, че местните жители могат да се опитат да обърнат парите си в биткойни, за да защитят парите си от инфлация. Това може да се случи, когато страната стане по-икономически изолирана от глобалните финанси. Дори иранските лидери обмислят да използват криптовалута като начин да компенсират натиска от санкциите. В края на декември 2019 г. президентът Хасан Рохани заяви, че мюсюлманите се нуждаят от собствена криптовалута, за да се "спасят от господството на американския долар и американския финансов режим". 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във