Банкеръ Daily

Пари и пазари

Криптовалутите ще затъмнят блясъка на златото

Нарастващото приложение на криптовалутите в традиционните финанси е за сметка на златото, твърдят експерти на "Джей Пи Моргън Чейз". От октомври се наблюдава прилив на пари в Bitcoin и отлив на капитали от жълтия метал - тенденция, която ще продължи и в дългосрочен план, защото все повече институционални инвеститори градят позиции във виртуални монети, прогнозират стратези от банковия екип за технически анализи.

"Джей Пи Моргън Чейз" е сред малцината играчи от Уолстрийт, които предричат решителен обрат на пазарите на злато и на криптовалути, защото дигиталните пари набират все по-голяма популярност като клас от активи. Този тренд ще е сериозен проблем за феновете на скъпоценните метали, залагащи на подем на цените им през идните години, ако инвеститорите прехвърлят макар и малка част от вложенията си от златото към виртуалните монети.  

В регистрираното на бората дружество Grayscale Bitcoin Trust, което е доста популярно сред институциите, са се влели почти 2 млрд. щ. долара от октомври, докато през същия период от търгуваните на борсата златни фондове са били източени 7 млрд. долара, по данни на банкерите.

"Използването на Bitcoin от институционалните инвеститори едва започва, докато златните им пристрастия са десетилетна традиция", посочват стратезите на "Джей Пи Моргън Чейз". Изчисленията им показват, че Bitcoin има едва 0.18% дял от активите на фамилните офиси срещу 3.3% за фондовете, инвестиращи в злато. Което означава, че евентуален завой от скъпоценния метал към виртуалните монети ще е свързан с трансфер на милиарди в брой. 

"Ако тази средносрочна до дългосрочна теза се потвърди, цената на златото сериозно ще падне заради структурен отлив на инвестиции през следващите години", посочват стратезите на "Джей Пи Моргън Чейз". 

В краткосрочен план обаче, заради резкия скок на котировките на Bitcoin криптовалутата изглежда надценена. Докато жълтият метал, който премина през сериозна низходяща корекция, започва да се възстановява. 

Bitcoin е поскъпнала с над 150% от началото на годината, изпреварвайки по резултати цял куп авторитетни активи, включително щатският борсов индекс DJIA и златото. Криптовалутата загуби 6% от върховата си котировка от 19462.14 щ. долара при приключване на търговията си през миналата седмица и се търгува в близост до 18360 долара.

Златото с незабавна доставка се разменяше срещу 1838 щ. долара за тройунция в ранната сутрешна търговия на 10 декември.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във