Банкеръ Daily

Пари и пазари

Криптовалутите са неефективни за Русия срещу санкциите

Използването на криптовалути в Русия е неефективно заради ограниченията на пазара. Това пише в анализ на рейтинговата агенция Moody's.

"Криптовалутите в условията на санкции са неефективни за Русия заради малкия й пазар и прилаганите на борсите механизми за проследяване на плащанията", отбелязват от агенцията.

От Moody's добавят, че криптовалутите не могат да помогнат на Русия в борбата й срещу с санкциите на Запада, които ограничават международните й финансови операции.

На 5 май криптоборсата Coinbase реши да блокира сметките на руснаците до 31 май тази година. От компанията обясняват, че са принудени да направят тази стъпка заради пакета антируски санкции, наложени от Европейския съюз на 8 април. Те забраняват на криптоборсите да обслужват сметки на руснаци с балансова стойност над 10 хил. евро. 

"До 31 май 2022 г. вие сте длъжни да изтеглите всички средства от своята сметка или да ни предоставите  документи, които да подтвърдят, чи вие не попадате под тази санкции", пише в уведомлението от Coinbase. От него също така става ясно, че след посочената дата средствата на руснаците по тези сметки може да бъдат блокирани. Същото ще се случи и с криптовалутите, които руснаците внесат по свои сметки в Coinbase след 31 май.

Изданието VC пък отбелязва, че това уведомление са получили даже и тези потребители, които не живеят в Русия, но при регистрацията си  на платформата са посочили данни от руски документи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във