Банкеръ Daily

Пари и пазари

Криптовалутите приключиха "дамския" месец с двуцифрени загуби

Бурята COVID-19, която разлюля финансовите пазари през март, предизвика хаос и в търговията с Bitcoin. Най-популярната криптовалута загуби около 25% от пазарната си оценка през миналия месец и падна под 6500 щ. долара - най-слабият й месец от ноември 2018-а (когато се спука криптобалона). Този погром опроверга внушенията, че цифровите монети могат да служат като спасително убежище по време на кризи. Според Крейг Ерлам - старши пазарен анализатор в брокерската фирма Oanda - "Bitcoin е високо спекулативен инструмент, така че в такива неприятелски настроени към риска пазари е напълно естествено да бъде продаден пръв".  

Дигиталните конкуренти на Bitcoin също понесоха тежки удари през "дамския" месец. Litecoin поевтиня с около 35%, XRP - с 25 процента. Сред най-пострадалите е Ethereum - над 40% месечен срив. В тази обстановка много ентусиазирани привърженици на криптопарите снижиха гарда и вече не агитират толкова гласовито в полза на дигиталните монети като спасителен пристан при буря.  

Подобно на борсовите индекси, и Bitcoin премина през най-резките дневни колебания през миналия месец. Криптовалутата потъна с над 27% на 12 март - най-голямата еднодневна загуба за последните почти седем години. Средният размах на дневните движения на цифровите пари е бил 5.8% през март, по данни на агенция "Блумбърг". За сравнение, при търговията на злато, което е всепризнато убежище в трудни времена, те са били 1.6% от пазарните му оценки.  

Множество фенове на криптопарите обаче очакват с надежда планираната редукция на компенсациите, които "копачите" на дигиталните монети получават за потвърждаване на транзакциите. Bitcoin скочи преди последното подобно намаление през 2016-а, което вдъхва надежди, че същото ще се случи и този път. Въпросното събитие се очаква на 13 май. Сред оптимистите е Матю Диб - съосновател и главен оперативен директор на Stack - платформа за цифрови активи в Азия. Той отдава последния срив на цените на криптовалутите на световната пандемия и не изключва възможността майската редукция да се окаже поредния катализатор за увеличение на цените на Bitcoin до 15 хил. щ. долара до началото на 2021-а.   

Крейг Ерлам пък смята, че сегашната среда на спонтанни колебания създава добри възможности за Bitcoin да докаже, че наистина си струва цената. И че не е сигурно дали цифровата монета е достигнала повратната си точка. Особено във влошаващите се условия на продължаващото разпространение на заразата по света, заплашващо да тласне глобалното стопанство в продължителен спад. 

На "лъжовния" 1 април Bitcoin се търгуваше в близост до 6331 щ. долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във