Банкеръ Daily

Пари и пазари

Криптовалутите "потеглят" към централните банки

Ексцентричният сайт dailyreckoning.com съобщи в обширна публикация на 20 декември, че негови агенти сигнализират за "странни шушукания" - през 2018-а централните банки ще започнат да купуват криптовалути. Предположението е направо еретично като се има предвид, че дигиталните пари са в сенчестия край на финансовия свят и все още не са получили официална благословия. А централните банки от Г-7 в момента не могат да ги търгуват.

Според Юджийн Ецбет - бивш централен банкер от Резервната банка на Южна Африка, "през 2018-а нещата ще са различни". И "централните банки от Г-7 ще започнат да купуват криптовалути, за да подсилят чуждестранните си резерви". В заключение Ецбет казва, че "парите на централните банки ще се влеят в криптовалутите".

Пийтър Смит - главният изпълнителен директор на компанията за финансови данни и технологии Blockchain, застъпва сходно мнение - 2018-а ще е първата година, през която централните банки ще започнат да държат цифрови валути като част от балансовите си активи.

В тези скандални слухове може да се открие и рационално зрънце. Централните банки по света държат валута, злато, облигации, акции и дори синтетичната парична единица на МВФ - Специални права на тираж (СПТ). Въпросът е дали Bitcoin, чийто фючърсни контракти вече бяха пуснати на две борси в Щатите, се смятат за "не до там актив" като СПТ. А Ецбет направо декларира: "Повратна точка за централните банки от Г-7 ще настъпи когато пазарната капитализация на Bitcoin надхвърли оценката на всички СПТ, създадени и предоставени на членовете на МВФ, която в момента е около 291 млрд. щ. долара)".

Нещо повече, според бившия централен банкер, през 2018-а Bitcoin и другите криптовалути ще се превърнат в най-голямата по пазарна капитализация международна парична единица. Което автоматично ще ги направи желана инвестиция и за институциите на Г-7. 

В момента пазарната капитализация на Bitcoin е около 318 млрд. щ. долара. С други думи, вече е над стойността на СПТ. А цената на една цифрова монета гравитира около 17 хил. щ. долара - далеч над която и да било акция, облигация, тройунция злато или друг търгуваем актив.

Другият аргумент на Ецбет е, че паричните единици на страните от Г-7 постепенно ще започнат да девалвират спрямо криптовалутите. Което ще принуди централните банки от Г-7 да променят структурата на чуждестранните си резерви и да включат в тях кошница от цифрови пари. 

Разбира се, на тези мотиви веднага могат да се противопоставят и контра тези, най-значимата от които е, че цените на криптовалутите са безумно колебливи. Котировките на Bitcoin, например, могат да се променят с хиляди долари само в рамките на един ден. Тук веднага може да се извади поредният коз: Bitcoin вече се търгуват на фючърсните пазари. А те по правило, внасят известен порядък в хаоса.

Според Джеймс Ейнджъл от прочутия Wharton School of Business, "ако се вярва на историята, фючърсите ще редуцират бясната волатилност на Bitcoin. Просто защото в исторически план пускането на фючърсни контракти като цяло води до намаление на размаха на колебанията на актива, за който са издадени". Освен това добре функциониращ пазар на този вид договори ще привлече купища институционални средства в Bitcoin. А един разширяващ се пазар на цифровата валута ще въдвори стабилност от своя страна.

Щатският мениджър на хеджингови фондове Джеймс Алтъчър сравнява сегашния криптобум с възхода на информационните компании от края на 90-те години на миналия век. Повечето от тях фалираха и оттогава никой не ги е чувал. Някои от оцелелите, обаче, постигнаха велики неща. Например, акциите на "Амазон" се търгуваха за 10 щ. долара парчето в началото на 2001-а, а днес котировките им са почти 1200 щ. долара.

Пазарната капитализация на всички криптовалути е около и над половин трилион щатски долари. Като се има предвид, че златните доставки се оценяват на над 7.5 трлн. щ. долара, а хартиените пари в световен план - на 7.6 трлн. щ. долара, можем да си представим потенциала за растеж на дигиталните валути.

Очевидно, привърженици и противници на "Bitcoin и приятели" могат да представят множество тези за и против криптовалутите и тяхното бъдеще. Но кога и дали изобщо трябва да инвестира пари в тях всеки индивид трябва да прецени сам. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във