Банкеръ Daily

Пари и пазари

Криптовалутите няма да детронират долара

Цифровите валути придобиха известност през последните няколко години, нo подобни опции няма да заемат мястото на щатския долар, смята главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Джита Гопинат.

"Подобренията в платежната технология може би са намалили разходите за преминаване от пари в брой към цифрови плащания, но не са направили много, за да намалят разходите за преминаване между валутите", казва Гопинат в коментар за "Файненшъл Таймс" и добавя, че широко възприетото мнение за безопасността и стабилността на долара го поддържат "господстващ в международната парична система от десетилетия".

Регулация и приемане на цифрови валути

През юни 2019 г. "Фейсбук" пусна бяла книга за своята криптовалута Либра, цифров актив, подкрепен от пакет с финансови активи и валути. Оттогава проектът е посрещнат със значителна регулаторна реакция. Освен това страни като Китай са стъпили на сцената, търсейки да пуснат собствените си национални цифрови валути. "Макар че това са интригуващи възможности, те са невероятни само в краткосрочен план", твърди Гопинат.

Устойчивост на щатски долари

В обосновката си Гопинат споменава известността на американския долар в търговията и банковото дело по целия свят и непрекъснато нарастващото използване на щатските долари. Икономистката сравнява цифровите валути с еврото, което според нея също не е в състояние да изпревари долара.

Джина Гопинат също посочва институции и инвеститорски гаранции в рамките на щатския долар, които увеличиват силата му. Гопинат ясно заявява, че твърде много усложняващи фактори стоят на пътя на цифровата валута, която иска да замени американския долар. Тези твърдения скоро ще бъдат тествани, тъй като МВФ прогнозира цифровата валута на централната банка да дойде в рамките на пет години, според доклад на изданието Cointelegraph. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във