Банкеръ Daily

Пари и пазари

Криптовалутата биткойн е "във вихъра си"

През последните няколко седмици най-известната криптовалута биткойн е "във вихъра си". Само от началото на годината тя е добавила забележителните 40% върху стойността си.

До преди два месеца виртуалната валута се търгуваше за малко под 7 000 долара за един биткойн, а през уикенда цената за брой нарасна до над 10 000 долара. Мнозина очакват биткойна, както и процъфтяващият пазар на криптовалути, да продължат да се повишават.

Последното сериозно покачване на цената на биткойна идва две години, след като през декември 2017 г. стойността му нарасна до почти 20 000 долара. Въпреки това бързото напредване на криптовалутата сега е доста по-различно от това през 2017 г., отбелязва "Форбс".

Обменът на биткойн е спаднал рязко през последните шест месеца, което предполага, че най-новото поскъпване не се дължи на инвеститорите на дребно, разкриват данните на крипто компанията Glassnode. "По време на ралито от миналото лято видяхме максимуми от над 60 000 уникални дневни депозита - вероятно инвеститорите печелят", заявиха от Glassnode в Twitter, добавяйки, че намалението може да се дължи на дългосрочните инвеститори в биткойн, които имат "по-малко стимули за продажба". "Оттогава депозитите за обмен на биткойни са намалели с близо 60%, до 25 000", посочват от компанията.

Институционалните инвеститори в криптовалута вече са налице и техният брой е значителен, убедени са от Grayscale, най-голямата компания, която управлява активи от криптовалута. "Ако въпросът е" Къде са институционалните инвеститори в криптовалута?", отговорът е - че те са тук и се показват в значителни размери", каза Майкъл Соненшейн, управляващ директор в компанията.

Междувременно много анализатори очакват голямото събитие, насрочено за 18 май 2020 г., когато наградата за добив на криптовалута ще бъде намалена наполовина, или с други думи - копачите на биткойн ще започнат да получават два пъти по-малко монети. Това вероятно ще предизвика поредна вълна на интерес от страна на купувачите на биткойн, отбелязва още "Форбс".

Анализаторите от Arcane Research са установили, че хората, които търсят термина „биткойн разполовяване“ в Google се увеличават с устойчиво темпо, заедно с цената на биткойна. Според тях това означава че "разполовяването" отново ще насочи вниманието на широката общественост към света на криптовалутите.

До сега биткойн блокът се е разполовявал два пъти - през 2012 г., когато цените нараснаха с 8200% за година и през 2016 г., когато за 18 месеца беше отчетен ръст от повече от 2200%. Така наградата за завършването на един блок през 2012 г. беше намалена от 50 на 25 биткойна, като именно ограниченото предлагане е причина за ръста в цените.

Разбира се, изводи не могат да се правят от само два случая, защото през посочения по-горе период имаше и други фактори, които подхранваха възходящия тренд на цената на биткойна, като огромното внимание на медиите към пазара на криптовалути например. Плюс това, обществеността вече е запозната с рисковете и проблемите около биткойн, които могат да попречат на развитието му в бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във