Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Криптоманеврите" на Венецуела

Централната банка на Венецуела провежда вътрешни тестове, за да определи дали може да държи виртуални валути в резервите си, споделили с агенция "Блумбърг" четири запознати със случая лица. Проверките са провокирани от държавната петролна компания Petroleos de Venezuela SA (PDVSA), която иска да изпрати Bitcoin и Ethereum в "Банко сентрал де Венецуела", с които да бъде платено на доставчиците на групата. Банковите служители проучват и варианти, позволяващи криптовалутите да се "броят" за валутни резерви, които в момента са на най-ниската си стойност за последните три десетилетия - 7.9 млрд. щ. долара.

Американските санкции срещу правителството на президента Николас Мадуро изолира до голяма степен Венецуела от световната финансова система и с това предизвика една от най-острите икономически кризи в света, принудили Каракас да прибягва към нетрадиционни методи за разплащания. Макар че плановете на Мадуро да въведе първата в света държавна дигитална парична единица на практика се провалиха, продължаващите усилия да се използват виртуални пари показват колко отчаяни са мерките на правителството да заобиколи ограниченията.

Не е ясно откъде PDVSA разполага с Bitcoin и с Ethereum, нито пък стойността на цифровите монети. Петролният гигант обаче се бори да вземе парите си от потребителите по конвенционални канали, защото големите банки не искат да работят с дружества под санкции. Миналия месец компанията получи по-голяма част от платените 700 млн. щ. долара в китайски юани след като страните положиха сериозни усилия да намерят финансови институции, готови да осъществят транзакцията.

PDVSA не иска да продава виртуалните си валути на свободния пазар, защото това ще изисква регистрация на борса и проверка за произход на средствата. По-благоприятният вариант според фирмените шефове е централната банка, за която се смята, че не е чак толкова застрашена от потенциални "блокади" и може да използва цифрови монети, за да плати на фирмите, на които PDVSA дължи пари. Да припомним, че Bitcoin и Ethereum използват децентрализирани бази от данни и регистри за удостоверяване на истинността и на изпълнение на транзакциите. В някои случаи това гарантира известна анонимност на трансферите, без да се изисква посредник. Малко банки обаче работят с цифрови пари, тъй като изискванията да се познава клиента и законите срещу прането на пари предизвикват проблеми с контролните органи.

За да се защити от още по-големи щети от бъдещи санкции, правителството на Венецуела проучва и възможността да се прехвърли към руската система за международни разплащания като алтернатива на SWIFT, която използват повечето финансови институции. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във