Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Криптодвоуменията на централните банки

Осем години след изобретяването на Bitcoin и броени дни след като дигиталната монета проби психологическия таван от 11 хил. щ. долара централните банки по света осъзнават все по-ясно потенциалните предимства и недостатъци на цифровите пари. Стражите на световното стопанство ще трябва да вземат отношение по два основни кръга  от въпроси. Първият е как да реагират на раждането и израстването на частните криптовалути, които печелят все по-голяма популярност. Вторият е дали да емитират официални версии на виртуалните монети.

Обзор на агенция "Блумбърг" обобщава начините, по които и най-големите, а и някои по-малки  централни банки в света подхождат към казуса.

Банката за международни разплащания смята, че паричните стратези не могат да игнорират разрастването на криптовалутите и на определен етап ще трябва да преценяват дали да не пуснат свои собствени цифрови аналози. Една от възможностите е да се допусне валута, достъпна за обществото, която само дадена централна банка да има право да емитира. И която да се заменя директно срещу кеш и резерви. Недостатък на този сценарий е завишеният риск от спонтанни масови тегления на вложени средства в дадена кредитна институция, евентуален недостиг на депозити и проблем с опазването на личната тайна.

Федералният резерв, който е в начален етап на проучване на процесите около виртуалните монети, не е във възторг от идеята дадена централна банка да реагира  на Bitcoin с емисия на цифрови пари. Номинираният за председател на щатските централни банкери Джеръм Пауъл смята, че са налице "значими" предизвикателства пред подобна инициатива, като най-големият проблем ще е личната тайна. Той би се решил с алтернативи, идващи от частния сектор. 

Европейската централна банка предупреждава периодично за опасностите от инвестиции в цифрови пари. Заместник- председателят на институцията Витор Констансио отдавна твърди, че Bitcoin не е валута, а "лале" -  аналогия със спукания спекулативен ценови балон през ХVІІ век, възникнал покрай  редките черни лалета на Холандия. Колегата му Беноа Кьоре пък посочва нестабилната пазарна оценка на криптовалутата и рисковете, произтичащи от връзките й с данъчните измами и  с криминалния контингент. Председателят на ЕЦБ - Марио Драги, пък  заяви през ноември, че влиянието на дигиталните пари върху икономиката на еврозоната е ограничено и те не застрашават монопола на централната банка върху паричното предлагане.

Народната банка на Китай твърди, че има пълен контрол върху криптовалутите. Ръководството й създаде още през 2014-а специален проучвателен екип, който да разработи технология за приложението на парични знаци (fiat money), чиято цена се определя единствено от търсенето и предлагането. Китайските централни банкери смятат, че е "назрял моментът" да се  възползват  от тази технология. Макар че не е фиксирана  официална дата за пускането на дигитални пари, Пекин посочва, че те могат да подобрят ефективността на разплащанията и да позволят по-точен валутен контрол. 

"Бенк ъф Джъпен" все още проучва въпроса с криптовалутите и не е обявила план да пусне виртуални монети. В реч през октомври председателят на институцията Харухико Курода посочи, че емитирането на цифрови пари на централната банка за широката публика би означавало тя да разшири достъпа до сметките си на всеки отделен субект. А това ще наложи дискусии за ревизия на фундаментални положения на централното банкиране. 

За члена на борда на германската "Бундесбанк" - Карл-Лудвиг Тийле, Bitcoin и виртуалните й "посестрими" са "по-скоро спекулативни играчки, отколкото форма за разплащания". Тийле допълва, че прехвърлянето на депозити в тези пари ще разстрои банковите бизнес модели и може да обезсмисли  паричната политика. Същевременно "Бундесбанк" активно проучва приложението на технологията за генериране на тези монети (blockchain) в системите за разплащания.

Председателят на "Бенк ъф Инглънд" - Марк Карни, гледа на криптовалутите като на потенциална "революция" във финансите. Карни твърди, че разпределената счетоводна база от данни blockchain е "изключително обещаваща" за централните банки като средство за защита срещу кибератаки и за промяна на начина на разплащанията между институциите и потребителите. Засега обаче "Бенк ъф Инглънд" е твърде далеч от създаването на цифрова версия на британския паунд.

"Банк дьо Франс"  пък препоръчва "огромна предпазливост" към Bitcoin , защото зад валутата не стои държавна гаранция и институция. Представители на ръководството й  посочват, че в исторически план всички начинания за учредяване на частни парични единици са завършвали зле. А Bitcoin  имат и тъмна страна - атаките срещу базата данни.

"Бенк ъф Канада" не третира криптовалутите като истинска форма на пари, а по-скоро като актив или като ценна книга. Технологията blockchain обаче канадските централни банкери определят като обещаваща за повишение на ефективността на финансовата система. 

"Банк России" изразява безпокойството си за потенциалните рискове от цифровите валути. Председателят на руските централни банкери Елвира Набиулина посочва, че тя и колегите й "не легализират пирамидални схеми" и "категорично се противопоставят на частните пари, независимо дали те са във физическа, или във виртуална форма". А заместникът й Сергей Швецов обяви, че "Банк России" ще работи с прокуратурата за блокиране на интернет сайтовете, които осигуряват на дребните инвеститори достъп до борси за Bitcoin.

Facebook logo
Бъдете с нас и във