Банкеръ Daily

Пари и пазари

Криптоактиви за 611 млн. долара са отмъкнали хакери

Хакери са откраднали Ethereum и други криптовалути за над 600 млн. щ. долара като са разбили защитата на базираната на технологията blockchain платформа Poly Network, потвърди в "Туитър" на 10 август постралата фирма. Това е най-едрият досега удар в пространството на децентрализираните финанси.

Poly Network е платформа, която разрешава на потребителите да обменят криптомонети. Ръководството й обяви, че хиляди инвеститори са били засегнати от кражбата и сподели адресите на нападателите, на които са били прехвърлени заграбените пари. Poly Network, която е образувана от сдружаването на екипите зад няколко blockchain платформи - Neo, Ontology и Switcheo - призовава също техните членове и криптоборсите да не приемат монетите, идващи от посочените адреси. Компанията прикани хакерите да върнат активите и заплаши със съдебни искове участниците в обира. 

Ethereum вероятно е най-засегнатата от кражбата криптовалута с присвоени активи за 273 млн. щ. долара в нея. Отнети са монети за 253 млн. долара на платформата Binance Smart Chain и за 85 млн. долара на мрежата Polygon. Tether за около 33 млн. долара, които са били част от обира, са били замразени от емитентите си непосредствено след набега.  

Атаката е най-мащабната акция в сравнително младата криптовселена, която се сблъсква с множество сериозни предизвикателства през последните няколко месеца.

Предварително разследване на Poly Network е установило, че хакерите са използвали "уязвими места между контракторите". Този вид кражби в областта на децентрализираните финанси са се превърнали в основен проблем за инвеститорите. От началото на годината е имало няколко подобни набега, но присвоените суми са били далеч по-дребни. 

Кредиторът от сферата на децентрализираните финанси Blockchain Credit Partners и двама от висшите му мениджъри са били обвинени през миналата седмица от щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси за набирането на 30 млн. щ. долара чрез предполагаеми фалшиви оферти.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във