Банкеръ Daily

Пари и пазари

Кремъл врътна газовото кранче на Нидерландия

Русия разширява кръга на европейските държави, на които отказва да доставя природен газ. Руският газов гигант "Газпром" спря на 31 май доставките за водещия нидерландски търговец GassTerra, ожесточавайки икономическата битка между Москва и Брюксел. 

Официалният мотив е отказът на холандците да плащат в рубли за суровината. По-вероятният - приетият ден по-рано с огромно закъснение и компромиси шести пакет от санкции срещу Русия, който предвижда ембарго върху 90% от износа на руски суров петрол за Европейския съюз, както и намерението на Амстердам да се откаже от руския газ.  

GassTerra, който купува и търгува с газ от името на правителството на Нидерландия, обяви, че е договорил от други източници доставката на 2 млрд. куб. м синьо гориво, които е трябвало да получи от Русия до края на октомври. Което, според говорител на министъра на външите работи, омаловажава решението на "Газпром" и снижава заплахата от него.  

В началото на седмицата и датската фирма Orsted предупреди, че "Газпром експорт" може да спре доставките за нея, но коментира, че подобен акт няма да постави в непосредствен риск газовото предлагане за страната. 

Москва вече спря подаването на природен газ за България, Полша и Финландия с мотив, че те са отказали да плащат за доставената суровина в рубли - изискване, в отговор на западните санкции, изолирали Русия от международната система за банкова информация и известяване SWIFT.

Спирането на руските газови потоци повиши и без това високите цени на синьото гориво, изстреля инфлацията до нови върхове и принуди европейските правителства и компании да търсят алтернативни доставки и инфраструктура, по която да минават, включително плаващи хранилища и обекти за превръщане на втечнения газ в гориво с нормална температура.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във