Банкеръ Daily

Пари и пазари

Кремъл ще продължи газовите доставки за приятелска Сърбия

Руският президент Владимир Путин е обещал на сръбския си колега Александър Вучич безпроблемен и редовен поток от руски природен газ, съобщи официално Москва след телефонен разговор между двамата управници на 29 май. Белград ще подпише тригодишен договор за доставките с "Газпром", споделил пред репортери в Сърбия Вучич.    

Сръбската държава, която не подкрепи международните санкции срещу Русия, удължава контракта си с руския газов гигант, поддържайки балансиран подход за членство в Европейския съюз и същевременно за запазване на тесните си  връзки с Кремъл. През тази година "Газпром" продава синьо гориво на Белград под пазарната цена от 270 щ. долара за 1000 куб. м газ по силата на шестмесечно удължаване на съществуващ 10-месечен договор, изтекъл в края на 2021-а. Вучич посочва, че цената на куб. метър руски природен газ ще бъде определена по време на допълнителни преговори с руския монополист и допълва, че очаква изгодни котировки.  

Цените на "Газпром" за балканския ни съсед ще останат обвързани с формулата за суровия петрол и ще са с до 10 пъти по-ниски за Сърбия отколкото за мнозинството останали купувачи от Европа, твърди Вучич. Единствено Беларус и Армения се очаква да получат по-добри условия за суровината, допълва сръбският президент. Зависимата изцяло от руското синьо гориво държава се опитва да диверсифицира енергийните си източници, но няма да може да внася газ от други доставчици преди края на 2023-а. 

Официални представители на ЕС периодично приканват Сърбия да уеднакви външната си политика с тази на блока и да редуцира зависимостта си от Русия. Правителството, доминирано от партията на президента, порица руската инвазия в Украйна в ООН, но се въздържа да се присъедини към западните санкции.

Вучич предупреди, че предстоящта зима вероятно ще е сред най-тежките след втората световна война. Финансовият министър на страната Синиша Мали пък договори през миналата седмица страната му да ползва част от газовото хранилище на съседна Унгария за складиране на 500 млн. куб. м газ в подкрепа на съхраняваните на сръбска територия сходни по размер количества синьо гориво, за да гарантиранационалната енергийна сигурност. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във