Банкеръ Daily

Пари и пазари

Кремъл: Русия няма да дава газ на Европа безплатно

Дмитрий Песков

Русия разработва методи за приемане на плащания за своя износ на газ в рубли и ще вземе своевременно решения, ако европейските страни откажат да плащат в руската валута, съобщи Кремъл днес, предаде Ройтерс.

На среща на лидерите на Европейския съюз в петък не бе приета обща позиция по искането на Русия миналата от седмица "неприятелските" страни да плащат в рубли, а не в евро за своя газ след приемането на серия от санкции срещу Русия от страна на САЩ и европейските им съюзници.

Опасенията относно сигурността на доставките се засилиха след отправянето на искането, като компаниите и страните от ЕС се опитваха да си изяснят последствията.

Руската централна банка, правителството и "Газпром", който осигурява  40% от европейския внос на газ, трябва да представят предложенията си за плащания за газ в рубли на президента Владимир Путин до 31 март.

"Няма да доставяме газ безплатно, това е ясно", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на конферентна връзка. "В настоящата ситуация едва ли е възможно и подходящо да се занимаваме с благотворителност (с европейски клиенти)".

В петък германският финансов министър Кристиан Линднер посъветва германските енергийни доставчици да не плащат за руски газ в рубли в интервю за телекомпанията "Велт".

Италия ще продължи да плаща на Русия за енергия в евро, каза миналата седмица висш икономически съветник на италианското правителство.

„Единственият голям проблем в Европа е газът и Русия иска да плащаме в рубли, каквито нямаме и което не е предвидено в договора", каза днес главният изпълнителен директор на италианската енергийна група "Ени" Клаудио Дескалци на събитие в Обединените арабски емирства.

Полската PGNiG, която има договор с "Газпром" до края на годината, също заяви, че не може просто да премине към плащане в рубли.

ЕС има за цел да намали зависимостта си от руски газ с две трети тази година и да прекрати вноса на руски изкопаеми горива до 2027 г.

В петък Съединените щати заявиха, че ще работят за доставка на 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ за Европейския съюз тази година.

Инсталациите за втечнен природен газ в САЩ работят с пълен капацитет и анализатори казват, че по-голямата част от всеки допълнителен газ от САЩ, изпратен в Европа, трябва да идва от износ, който би отишъл другаде.

Износът на руски газ за ЕС беше около 155 милиарда кубически метра миналата година, припомня Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във