Банкеръ Daily

Пари и пазари

Кремъл: Минималната цена на петрола не е изгодна за никой

Президентът Владимир Путин и Русия подкрепят конструктивния процес на преговори, който няма алтернатива за постигане на стабилен международен енергиен пазар, обяви в неделя говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Песков отбеляза, че при сегашните условия партньорите на Русия от Саудитска Арабия са увеличили безпрецедентно добива и са понижили цената на петрола. По думите му това може скоро да доведе до запълване на всички хранилища на петрол в света. Танкерите вече се използват не за превоз на петрол, а за плаващи туби с петрол. Накрая ще получим една съвсем миниламна цена на петрола, която не е изгодна за никоя страна, посочи още Песков. 

Както "Банкеръ" съобщи, организацията ОПЕК и нейните съюзници няма да проведат спешната си виртуална среща в понеделник и вероятно ще я отложат до 8 или 9 април, за да предоставят повече време за преговори между производителите на петрол относно съкращаването на доставките.

Цените на петрола достигнаха 18-годишно дъно на 30 март поради намаленото търсене, причинено от пандемията от коронавирус, както и от неспособността на ОПЕК и други производители, водени от Русия, да предложат по-ранна сделка ограничаване на производството, която изтече на 31 март.

Споразумението ОПЕК+ между членките на петролния картер и още няколко страни производителки на петрол, сред които и Русия, бе в сила три години и помогна да се стабилизират цените на черното злато на равнище 60 долара за барел чрез намаляване на добива. То не беше удължено, тъй като Русия предлагаше споразумението да остане в сила при предишните условия и само през второто тримесечие, а Саудитска Арабия искаше да се вдигне намаляването на добива с 1,5 милиона барела дневно до края на годината.

"Руският министър на енергетиката беше първият, който заяви пред медиите, че всички участващи страни са освободени от ангажиментите си, започващи от първи април, Това доведе до решението за повишаване на производството, което ще компенсира по-ниските цени и загубите  което страните са взели да повишат производството си, за да компенсират по-ниските цени и загубите", съобщи в събота саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман, като по този начин отхвърли твърденията на Русия, че кралството се е оттеглило от споразумението за намаляване на производството.

Ден по-рано руският президент Владимир Путин заяви, че първата причина за срива на цените на петрола е коронавируса в света. "Втората причина за срива на цените е оттеглянето на нашите партньори от Саудитска Арабия от сделката за ОПЕК+, увеличаването на тяхното производство, както и съпътстващата информация, че те са готови дори да предоставят отстъпка за петрола ", каза Путин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във